Nu memoria este cea care ne ajută să recunoaștem fețele oamenilor

Nu memoria este cea care ne ajută să recunoaștem fețele oamenilor

Să recunoști și să ții minte fețe este ceva ce trebuie să faci constant în viața de zi cu zi, dar nu toată lumea se descurcă la fel de bine. Oamenii de știință explică de ce pentru unii recunoașterea facială vine de la sine, în timp ce pentru alții este o adevărată luptă.

Mulți dintre noi suntem mai buni la a recunoaște fețe decât a face diferența între obiecte similare, iar de aici a pornit o întreagă dezbatere conform căreia este ceva misterios în modul în care creierul uman procesează fețele.

Noi dovezi susțin teoria conform căreia aceasta este o abilitate specială, mult evoluată. Un studiu realizat pe 900 de perechi de gemeni sugerează că genele care influențează recunoașterea facială sunt diferite de cele care afectează inteligența. Așadar, oamenii care recunosc mai ușor fețe nu înseamnă că au neapărat o memorie mai bună.

Potrivit celor de la Ars Technica, studii anterioare, realizate prin scanarea creierului uman, au sugerat că ar exista o parte a creierului dedicată recunoașterii faciale, denumită zona fețelor fusiforme. Alții, însă, au declarat că această regiune ar fi folosită pentru a face distincția dintre orice obiecte similare.

Întrebându-se dacă genetica ar juca un rol în recunoașterea facială, au fost testați aproape două mii de gemeni din Marea Britanie, atât gemeni identici, cât și fraterni. Studiul a dezvăluit faptul că abilitatea se moștenește, deoarece gemenii identici au abilități mai apropiate decât cei fraterni. Perechile de gemeni identici au reușit să recunoască mai bine fețele oamenilor împreună, în timp ce gemenii fraterni au, care nu împart aceleași gene, nu au dat mereu răspunsuri identice. Același rezultat l-au avut și testele pentru inteligență.

Cu toate astea, nu există o mare legătură între recunoașterea facială și inteligență. Pe scurt, poți fi deștept, dar să nu ții minte fețele celor din jur, sau invers.

Cercetătorii susțin că abordarea din punctul de vedere al genelor în studiul recunoașterii faciale reprezintă o alternativă folositoare în detrimentul scanării creierului. Aceștia punctează că este o abordare diferită, și susține ideea că procesarea unei fețe este o abilitate într-adevăr specială.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: