Noul raport Kaspersky ne arată că mesajele de tip spam sunt în scădere

Noul raport Kaspersky ne arată că mesajele de tip spam sunt în scădere

Cel mai recent raport Kaspersky Lab dezvăluie tendințele infractorilor cibernetici din întreaga lume. Conform acestui raport, deși procentul de mesaje de spam transmise prin e-mail a scăzut comparativ cu al doilea trimestru, acestea încă abordează numeroase tactici pentru a înșela destinatarii și a trece de filtrele de protecție.

În al treilea trimestru din 2015, mesajele de spam au reprezentat 54,2% din numărul total de email-uri transmise, reprezentând o scădere cu 0,8% față de trimestrul anterior. Cele mai importante trei surse spam, din câte se pare, sunt următoarele țări: SUA (15,3%), Vietnam (8,4%) şi China (7,2%).

De asemenea, un nou tip de email de phishing a devenit popular în această perioadă. Pentru a trece de filtrele de protecție pentru spam, textul din email şi link-urile periculoase erau amplasate într-un document PDF alăturat şi nu în corpul mesajului.

“Pe parcursul celui de-al treilea trimestru din 2015, infractorii cibernetici au profitat de perioada vacanței de vară şi de persoanele singure. Au folosit mai multe tactici, de la notificări false ce păreau să vină din partea hotelurilor, până la link-uri compromise în documente PDF atașate la e-mail și solicitări de bani din partea unor anunțuri matrimoniale pentru persoanele singure. Cu toate aceste metode care continuă să se dezvolte, este vital ca utilizatorii să se protejeze cu cele mai noi instrumente de securitate cibernetică.”, a declarat Tatyana Shcherbakova, Antispam Analyst, în cadrul Kaspersky Lab.

În ceea ce privește țările vizate, situația este una foarte interesantă. Germania, cu 18,47%, rămâne pe primul loc, chiar dacă procentul a scăzut cu 1,12%. Brazilia se află pe locul doi, cu 11,7%, iar Rusia a urcat rapid în clasament de pe locul al cincilea, pe locul al treilea, fiind ținta a 7,56% din atacuri. Și atacurile de tip phishing s-au înmulțit în ultimul trimestru. Kaspersky Lab a înregistrat un număr de 36.300.537 de detecții pe computerele utilizatorilor, cu 6 milioane mai multe față de trimestrul anterior.

După câteva luni relativ stabile în cel de-al doilea trimestru, s-au produs câteva modificări în procentul de spam din totalul de email-uri transmise. Suprapunându-se cu perioada de vacanță de vară, creșterea din lunile iulie şi august 2015 a fost urmată de o scădere considerabilă în septembrie. Prin urmare, procentul mediu de mesaje de spam din T3 s-a ridicat la 54,19%, ușor peste media din trimestrul trecut. Pentru a vedea raportul complet, puteți accesa acest link.

Etichete: