19 oct. 2015 | 13:31

Noi detalii despre virusurile antice găsite în Arctic

ACTUALITATE
Noi detalii despre virusurile antice găsite în Arctic

Topirea ghețarilor din Arctic a adus la suprafață virusuri antice cu dimensiuni impresionante, care ar putea pune în pericol viețile oamenilor.

Luna trecută, o echipă de cercetători din Franța a anunțat că studiază un virus gigant, vechi de 30.000 de ani, denumit Mollivirus sibericum. Acesta a fost descoperit în stratul topit de permafrost, fiind funcțional și capabil să infecteze o amibă.

Atunci, oamenii de știință se temeau că aceste virusuri ar putea infecta oamenii, deoarece virusurile antice sunt mai complexe din punct de vedere genetic și mai imprevizibile.

Cei de la Bussines Insider au stat de vorbă cu unul dintre specialiștii în materia de virusuri antice, Carl Zimmer, pentru a vedea ce părere are acesta despre descoperirea gigantului și cum ar putea acesta să afecteze omenirea.

Zimmer, care este autorul lucrării „O planetă de virusuri”, vine să calmeze situația, susținând că în ceea ce privește un potențial risc pentru oameni, nu avem de ce să ne facem griji. „Aceste virusuri infectează amiba, așa că dacă ești o amiba, da, ar trebui să te temi”, a declarat Zimmer.

Până acum, nu au ieșit la suprafață virusuri care să fie compatibile cu organismul uman. Totuși, asta nu înseamnă că această posibilitate nu trebuie luată în calcul. Zimmer susține că sunt atât de multe virusuri care circulă acum prin animale care trăiesc acum pe suprafața Pământului încât virusurile înghețate ar trebui să fie ultimele pe lista noastră de motive de îngrijorare.

Totuși, descoperirea este fascinantă din alte puncte de vedere, mai ales că oferă informații suplimentare despre ce se știe despre virusuri în general. Virusurile înghețate sunt de 30 de ori mai mari decât cele obișnuite, având aproape dimensiunile unei bacterii. Pe lângă mărimea impresionantă, Mollivirus sibericum are mai mult de 500 de gene. În comparație, virusul HIV are doar nouă gene.

Virusurile găsite în permafrost nu sunt considerate a fi în viață, dar au caracteristicile necesare pentru a putea învia, deoarece au un metabolism funcțional. Totuși, acest proces poate avea loc doar în laborator, cu ajutorul specialiștilor. Așadar, până se vor descoperi virusuri care ar putea afecta sănătatea oamenilor, nu avem de ce să ne facem griji.