09 aug. 2015 | 12:55

Monstrul din Loch Ness exista, dar nu în Scoția, ci în Alaska

ȘTIINȚĂ
Monstrul din Loch Ness exista, dar nu în Scoția, ci în Alaska

Monstrul din Loch Ness este genul de legendă urbană care nu încetează să ne fascineze. Ideea că un monstru marin de dimensiuni epice bântuie unul dintre lacurile Scoției ne uimește și ne amuză în același timp. Totuși, un animal similar a existat la un moment dat, dar prefera apele reci ale Alaskăi. 

Cu toate că e imposibil ca această creatură să fi supraviețuit timpului, descoperirea unor cercetători în Munții Talkeetna este una importantă.

Echipa a descoperit scheletul unui tip de dinozaur numit elasmozaur. Cu un gât foarte lung, un cap mic și membre sub formă de vâsle, acest monstru marin a trăit în zonă în urmă cu 70 de milioane de ani.

”Imaginează-ți monstrul din Loch Ness și îți poți face o idee foarte bună privind înfățișarea acestei creaturi”, a declarat, potrivit IFLScience, Patrick Druckenmiller, de la muzeul Universității din Alaska. Este prima dată când un elasmozaur a fost descoperit într-o stare atât de bună.

Fosila a fost descoperită întâmplător de către Curvin Metzler, un colecționar de fosile din Anchorage, în timp ce căuta nevertebrate fosilizate. Oasele au fost găsite la jumătatea unei stânci de 18 metri, iar Druckenimller a vizitat locul în iunie. ”Avem o bucată mare dn animal, dar mai avem destul de excavat”. Cercetătorii speră să descopere restul fosilei în vara viitoare.

Pe baza oaselor dezgropate până acum, reptila avea o lungime de 7,6 metri, gâtul măsurând jumătate din această dimensiune. Elasmozaurul este animalul cu cel mai lung gât, având 72 de vertebre ale gâtului.

În munții Alaskăi au mai fost descoperite două tipuri de reptile marine: un dinozaur similar unui delfin și o reptilă oceanică numită thalattozaur.