Microsoft Summit 2015: cele șase tehnologii care vor accelera transformarea digitală

Microsoft Summit 2015: cele șase tehnologii care vor accelera transformarea digitală

Șase tehnologii inovatoare vor accelera în următorii ani transformarea digitală, una dintre principalele teme de discuție din cadrul Microsoft Summit 2015, eveniment care a atras peste 2.000 de manageri și profesioniști din domeniul IT&C.

Dacă în trecut, informația era greu accesibilă, acum, sursele de informare sunt multiple și la îndemână. În trecut, puteam discuta despre ierarhii statice, în care angajații aveau de cele mai multe ori o cultură concurențială, astăzi, avem de-a face cu rețele dinamice în cadrul cărora angajații sunt motivați să colaboreze din ce in ce mai mult pentru a aduce valoare. Am trecut de la eficientizarea proceselor, la eficientizarea rezultatelor. Tehnologiile digitale au un impact major și s-au dezvoltat continuu în timp. Dacă ne raportăm la numărul de ani în care o tehnologie este utilizată de 100 de milioane de persoane, avem următoarele statistici: telefonul mobil a ajuns să fie adoptat în 16 ani de 100 de milioane de persoane, începând cu anul 1979, Facebook, în aproximativ 4 ani, începând cu anul 2004, What’sApp a atins acest prag de utilizatori în aproximativ 3 ani, iar Candy Crush Saga, în doar un an. Într-un mediu de afaceri aflat într-o adevărată revoluție a transformării, rolul liderului va deveni unul mai complex, care va necesita aptitudini profesionale, precum: viziune și capacitate de analiză micro și macro, spirit inovator, deschidere către tehnologie, abilitatea de a schimba ritmul organizației în funcție de contextul în care se afla, receptivitate și abilitatea de conectare a oamenilor și a organizațiilor. De asemenea, liderii vor fi nevoiți să își dezvolte și abilitățile personale, cum ar fi claritatea viziunii într-un mod în care simțul binelui să primeze, calmul în orice situație, abilitatea de a integra viața personală cu cea profesională, tonusul într-un maraton de sprinturi,” a menționat Violeta Luca, Marketing & Operations Director, Microsoft România, în cadrul Microsoft Summit 2015.

Internetul mobil, Internet of Things (IoT), robotica și genomica avansate, automatizarea și vehiculele autonome sunt șase tehnologii inovatoare care vor accelera transformarea digitală”, a spus Aurelia Costache, Financial Services Industry Advisory Leader, EY România, într-o prezentare despre transformarea modelului de business al companiilor în contextul transformării digitale. “Aceste 6 tehnologii nu numai că vor schimba obiceiurile de achiziție și comportamentul de consum al oamenilor, dar vor transforma fundamental modul în care accesăm și consumăm informația, în timp ce pentru companii vor crește viteza business-ului și vor crea noi forme de interacțiune cu utilizatorii”, a adăugat Aurelia Costache.

Tehnologiile viitorului au fost principala temă de discuție regăsită în prezentările tuturor celor peste 50 de experți din România și din Europa Centrală și de Est care au fost prezenți pe 4 și 5 noiembrie la Microsoft Summit. “Tehnologia permite crearea de noi soluții care în trecut erau de neimaginat. Companiile câștigă, prin utilizarea noilor tehnologii, avantaje competitive care îi asigură o creștere sustenabilă pe termen lung. De aceea, organizațiile trebuie să experimenteze, să inoveze și să exploateze capabilitatea de a se reinventa continuu”, a spus Jasper Vis, Managing Partner Headcandy, în cadrul Microsoft Summit 2015.

În opinia lui Sergiu Neguț, Associate Dean of Entrepreneurial Growth, Maastricht School of Management Romania, “afacerile care cresc spectaculos ne uimesc și ne fac să ne întrebăm cum a fost posibilă o astfel de creștere, dar mai ales ce am putea face noi pentru a obține același rezultat? De cele mai multe ori însă, suntem prea prinși în cotidian pentru a reuși cu detașare să observăm ce ne lipsește sau ce am putea să facem mai bine. Tehnologia a depășit de mult momentul în care ne raportam la ea doar ca la un cumul de mijloace și abordări noi. Astăzi, ea este un val ce aduce schimbare. Lumea se transformă prin tehnologie, iar companiile care reușesc să stăpâneasca acest val, vor avea succes.”

Citește și: