Linux vs. Windows 8. Avantaje și dezavantaje

Linux vs. Windows 8. Avantaje și dezavantaje
09:35 01.06.2015

Lupta Linux vs. Windows 8 nu are un câștigător clar, dar vă oferim câteva dintre avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre cele două sisteme de operare. Alegeți-l pe cel care vă răspunde cel mai bine necesităților.

Am selectat o serie de avantaje și dezavantaje când vine vorba de Linux vs Windows 8. Nu vrem să tragem noi o concluzie care dintre ele este mai bun, deoarece gusturile diferă, însă cu informațiile pe care vi le furnizăm puteți alege sistemul de operare cel mai potrivit pentru voi.

Fiecare dintre cele două sisteme de operare are puncte puternice dar și slăbiciuni care nu pot fi trecute cu vederea și pe care le trecem aici în revistă.

Linux vs. Windows 8 – Instalarea

În ‘războiul’ Linux vs. Windows 8, Linuxul a fost mereu criticat la capitolul ‘instalare’, deoarece procesul este unul destul de anevoios și care pentru a îl duce la bun sfârșit ai nevoie de câteva informații ce depășesc nivelul mediu al utilizatorului de calculator. Aceste critici sunt aduse chiar și pentru Ubuntu, cel mai popular Linux.

În schimb, la acest capitol Windows 8 stă la fel ca precedentele sisteme de operare produse de Microsoft, adică instalarea se face foarte ușor, intuitiv.

În orice caz, chiar și Ubuntu a făcut câțiva pași pentru simplificarea metodei de instalare, în cazul celor mai noi versiuni.

Linux vs. Windows 8 – programe pre-instalate

La capitolul software, în meciul Linux vs. Windows 8 putem spune că ambele sisteme de operare vin cu destule programe necesare pre-instalate. Diferența Linux Vs. Windows 8 este că la Windows multe sunt doar variante trial, iar după 30, 60, 90 de zile trebuie plătită o sumă pentru licență, în timp ce Ubuntu oferă toate aceste programe gratuit.

Aplicațiile populare ale Ubuntu sunt LibreOffice, un soi de Microsoft Office, Thunderbird, pentru email, și Firefox, browserul web care e popular și în rândul utilizatorilor de Windows. În plus, Ubuntu are un design în așa fel făcut încât descărcarea și instalarea noilor programe este foarte ușor de făcut.

linux vs. windows 8 2

Linux vs. Windows 8 – Interfață

La capitolul ‘interfață’ în Linux vs. Windows 8 nu vom avea nu câștigător categoric al bătăliei. Cele două sisteme de operare diferă mult, iar pentru utilizatorii obișnuiți cu Windows le poate lua câteva săptămâni să se obișnuiască cu interfața Linux.

Pe lângă faptul că sunt plasate comenzile ferestrelor deschise pe partea stângă pentru Linux, spre deosebire de partea dreaptă la Windows, cele mai mari deosebiri sunt între plasarea icoanelor și structura sistemului.

Linux Vs. Windows 8 – Concluzie

Este greu de ales un învingător în Linux vs. Windows 8. Fără doar și poate Windows este mai popular, iar speranțele și așteptările legate de Window 10 sunt foarte mari, însă Linux rămâne un sistem de operare mai stabil, mai sigur, fiabil pe termen lung și este gratuit.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: