La numai 11 ani vinde parole care îți garantează securitatea online

La numai 11 ani vinde parole care îți garantează securitatea online

O elevă de clasa a șasea din New York își câștigă proprii bani prin vânzarea de parole create într-un mod special, pentru a fi extrem de sigure.

Eleva se folosește de metoda „Diceware”, care constă în crearea de parole și passphrases prin utilizarea unei perechi de zaruri. Pentru fiecare cuvânt din parolă, este nevoie să arunci zarurile de cinci ori. Numerele rezultate, de la unu la șase, sunt „asamblate” precum un număr din cinci cifre, de exemplu 43146. Apoi, acest număr este folosit pentru a căuta un cuvânt dintr-o listă. În lista limbii engleze, numărul 43146 corespunde cuvântului „munch”. Limbile care au parte de astfel de liste de cuvinte sunt chineza, finlandeza, germana, italiana, poloneza, rusa, spaniola și chiar limba română.

Următorul pas al metodei este să unești cuvintele rezultate într-o serie fără sens, ceea ce înseamnă că parola va fi foarte greu de spart. Partea interesantă este, totuși, că oamenii pot reține foarte ușor acele serii de cuvinte fără sens.

Mira Modi, eleva de 11 ani, nu este chiar o elevă obișnuită. Aceasta este fiica jurnalistei Julia Angwin, veterană în probleme de confidențialitate și autoare a lucrării Dragnet Nation. Ca parte a cercetării pentru aceasta, Angwin și-a încurajat fiica să creeze parole folosind metoda Diceware. Eleva a prins repede ideea și a început să vândă parolele pentru doi dolari bucata.

Deși există un program online pentru a genera astfel de parole, dicewarepasswords.com, eleva preferă să facă totul manual, folosind zaruri fizice și notând cuvintele pe hârtie. Pentru o securitate cât mai sporită, aceasta trimite parolele, către clienți, prin poștă. Potrivit celor de la Ars Techinca, dacă cererea ar fi crescută și ar lucra full-time, aceasta ar câștiga mai mult decât locuitorii din New York care au un salariu minim pe economie.

Mira Modi consideră că parolele puternice sunt extrem de importante. Acum, că avem computere atât de deștepte, trebuie să le protejăm cât mai bine. Totul se întâmplă pe rețelele sociale, iar pentru că publicăm din ce în ce mai multe lucruri, este o tragedie atunci când conturile noastre sunt sparte.

Citește și: