La ce ajută HDMI 2.0a și DisplayPort 1.3 în viitoarele GPU-uri AMD

La ce ajută HDMI 2.0a și DisplayPort 1.3 în viitoarele GPU-uri AMD

AMD a făcut o dezvăluire interesantă vizavi de plăcile video Radeon pe care le va lansa în 2016. Funcțiile noi nu vor fi însă utile tuturor utilizatorilor.

Mulți dintre noi s-au obișnuit să ignore complet diferitele versiuni de HDMI sau DisplayPort. Există însă discrepanțe majore între ele, iar AMD tocmai a anunțat că viitoarele GPU-uri ce vor ajunge la utilizatori în 2016 vor introduce la capitolul conectică noile standarde HDMI 2.0a și DisplayPort 1.3, împreună, fără excepție. În principal, acestea vor fi utile pentru gamerii entuziaști și pentru persoanele care lucrează în design sau arhitectură și au nevoie de cât mai mulți pixeli pe ecran.

Ideea de bază este următoare. DisplayPort a evoluat semnificativ în ultimii ani și, cu toate că nu și-a schimbat forma, a devenit mult mai deștept de la o iterație la alta. Un port DisplayPort 1.2, de exemplu, poate împinge conținut către un display la o rezoluție de 3840 x 2160 pixeli cu o rată de reîmprospătare de 60Hz. În cazul în care vreți un refresh mai mare la monitor, pe DisplayPort 1.2 începeau compromisurile de rezoluție, utilizatorii fiind nevoiți să coboare pentru 100/120 Hz până la 2560 x 1440 sau 1920 x 1080 pixeli. Noul standard DisplayPort 1.3 elimină complet restricția detaliată mai sus, iar la 60Hz vă poate transmite către un panou compatibil conținut video la o rezoluție foarte generoasă de 7680 x 4320 pixeli. Dacă aveți sau nu nevoie de o astfel de rezoluție este altă poveste. Având însă în vedere că o astfel de placă video ar trebui să fie o investiție pe câțiva ani, la fel ca un monitor de altfel, valorile s-ar putea să nu vi se mai pară la fel de absurde.

Într-o piață în care desktop-urile au început să fie folosite din ce în ce mai rar și aproape exclusiv în medii profesionale, intenția celor de la AMD este lăudabilă. În plus, ar trebui să fie percepută, mai degrabă, ca o aliniere la cerințele pieței, decât un moft.

Citește și:
Etichete: