17 aug. 2015 | 10:00

King’s Quest: A Knight to Remember – Ca o poveste din alte vremuri [REVIEW]

Gaming
King's Quest: A Knight to Remember - Ca o poveste din alte vremuri [REVIEW]

Dragoni, magie, umor și jocuri de cuvinte: cam așa am putea caracteriza, pe scurt, King’s Quest: A Knight to Remember, un titlu care s-ar putea să vă sune familiar din cauza jocului omonim din 1980.

Sunt mare fan al jocurilor de aventură, dar recunosc cu rușine că nu am jucat originalul King’s Quest, nu pentru că nu aș fi vrut, ci pentru că nici măcar nu eram născut când acesta a fost lansat. Totuși, titlul point and click a lăsat o urmă mare în memoria colectivă și a avut un impact major asupra altor numeroase titluri pe care am reușit să le joc și mă refer la Monkey Island sau Runaway.

Introducere – King’s Quest: A Knight to Remember

Noul King’s Quest vine sub forma unei serii compusă din cinci episoade. A Knight to Remember este primul și ne face cunoștință cu personajele. Graham, protagonistul original al seriei, revine sub forma unui moșuleț simpatic care îi povestește nepoatei lui despre aventurile lui din tinerețe. Aceste aventuri prind viață mulțumită jucătorilor care îl controlează pe tânărul Graham în drumul său spre măreție.

Combinând genul point and click cu cel de aventură, producătorii jocului au dat naștere unei experiențe plină de culoare și de umor. King’s Quest se deosebește de jocuri precum The Walking Dead (Telltale Games) tocmai prin atmosfera pe care o transmite și prin sentimentele pe care le va stârni atât printre cei mari, cât și printre cei mici.

Puncte pro – King’s Quest: A Knight to Remember

Gameplay-ul este bine gândit și alternează momentele cinematice palpitante sau amuzante cu momente în care te vei scărpina în cap din cauza unor puzzle-uri. Mecanismul de joc este destul de cunoscut: colecționezi diverse obiecte și găsești moduri de a le combina între ele sau de a le folosi cu mediul înconjurător pentru a avansa. Dificultatea nu este foarte ridicată, iar King’s Quest poate fi jucat și de părinți și de copii fără prea multe bătăi de cap.

În total, aventura lui Graham din acest episod durează undeva la șapte ore, ceea ce nu e deloc rău pentru un prim episod. Tot aici mai este de remarcat și faptul că titlul poate fi jucat de mai multe ori fără să plictisească, asta mulțumită mecanismului de alegeri. Pe scurt, orice decizie contribuie (mai mult sau mai puțin) la modul în care avansează povestea. Acest mecanism nu este unul nou, dar este foarte bine implementat în cazul King’s Quest și am simțit că își are cu adevărat locul în acest titlu.

Personajele și actorii care le dau viață sunt absolut șarmante. Pe lângă scenariul foarte bun, voice-actingul contribuie și el mult la atmosfera de poveste. De exemplu, bătrânul Graham este adus la viață de Christopher Lloyd, pe care este aproape imposibil să nu-l cunoașteți din seria ”Back to The Future”. Fiecare personaj este bine conturat, puternic și unic. Jocurile de cuvinte sunt la ele acasă și de multe ori m-am găsit rânjind în fața ecranului, la fel cum am făcut-o în copilărie la Escape from Monkey Island.

Grafica face întregul joc să pară desprins dintr-un carte de povești pentru copii. Este colorată ca un desen animat, iar personajele sunt simpatice. Culorile sunt vii, iar capa lui Graham contrastează plăcut cu fiecare mediu închis la culoare din joc, cum ar fi peștera în care începe toată acțiunea.

Puncte contra – King’s Quest: A Knight to Remember

Din păcate, dacă nu ghicești din prima toate puzzle-urile, jocul are mari șanse să devină repetitiv și enervant. Nu poți sări peste scenele de dialog sau peste momentele cinematice și oricât de bine ar fi scrise, nu ai cum să nu te plictisești de ele după ce le-ai auzit de cinci ori și deja ești frustrat de că nu găsești un item care nu știai că poate fi ridicat.

Pe lângă asta, este destul de obositor să parcurgi la nesfârșit aceleași drumuri și aș fi simțit nevoia unei funcții de genul fast travel.

Concluzii – King’s Quest: A Knight to Remember

A Knight to Remember este un prim episod foarte bine realizat, un joc de aventură care cu siguranță vă va lăsa cu zâmbetul pe buze. Este dovada că în era jocurilor cu grafică suprarealistă, a jocurilor în care violența și împușcăturile sunt pe primul loc, mai există încă loc și pentru jocuri de poveste. Cu toate că s-ar putea să nu aibă impactul pe care l-a avut jocul original, dacă noua serie King’s Quest se va dovedi un succes mass-market, este posibil să vedem numeroase noi titluri în acest stil minunat. Jocul este disponibil pentru PC, PS4, PS3, Xbox One și Xbox 360.