Jetson TX1 de la Nvidia este noul ”creier” pentru drone și roboți

Jetson TX1 de la Nvidia este noul ”creier” pentru drone și roboți

Nvidia a lansat azi un nou GPU care va avea rolul de ”creier” pentru drone și roboți. Numit Jetson TX1, acesta va aduce faimoasele procesoare grafice ale Nvidia pe platforme robotice, fiind astfel o alternativa la noile microprocesoare de la Intel sau Qualcomm.

Mari giganți ca Samsung, Sony și Qualcomm au început să ia în serios lumea roboticii, și mai ales a dronelor, și au început sa investească masiv in producția de procesoare care să facă dronele mai ”deștepte.”

Ei bine, Nvidia a decis să nu rămână în urmă și speră ca odată cu Jetson TX1 să intre definitiv în aceasta piață cu o ofertă convingătoare. Noul modul de procesare vine cu arhitectura Maxwell deja cunoscută în ultima generație de plăci grafice de la Nvidia, împreună cu două procesoare de la ARM cu patru nuclee fiecare. Puterea de procesare combinată este de 1 teraflop ceea ce îl face pe TX1, teoretic, superior chiar și unui Skylake. Modulul vine de asemenea cu 4GB de RAM, cu o lățime de bandă de 25,6GB/s ceea ce e cel puțin impresionant.

Noul Jetson TX1 de la Nvidia

Fiind un întreg sistem de procesare, TX1 vine și cu o placa de rețea integrată Gigabit Ethernet, 802.11ac 2×2 cu Wi-Fi, un port HDMI, un port USB, și chiar o intrare M.2 în caz ca ai un astfel de SSD avansat la îndemână. În plus, dacă credeai că oferta s-a terminat, S0C-ul de la Nvidia permite de asemenea si atașarea unei camere de 5MP prin intermediul pinurilor valabile pe placă. Jetson TX1 se va vinde ca bundle cu Ubuntu 14.04 LTS și Linux 4 Tegra.

Totuși, e bine de reținut ca modulul consuma undeva pe la 10W si vine cu o sursa internă de 3.3v, așa că dacă plănuiești să folosești noul SoC de la Nvidia pe o dronă handmade, pune-i o baterie sănătoasă.

Nvidia foloseste noul sistem de procesare si pe noile kituri Shield Android TV de asemenea, ce pot fi conectate la TV ca niste mini-PC-uri.

Compania americană plănuiește să folosească noul procesor grafic nu doar pentru drone, dar de asemenea și pentru aparate de recunoaștere facială, analiză vizuală pentru inteligența artificiale, și alte aplicații din robotică.

E foarte probabil ca noul SoC să apară ca un kit de dezvoltare mai întâi ce va costa $599 la lansare, iar institutele de educație să-l poată achiziționa la preț redus cu $299.

Citește și:
Etichete: