ISIS folosește monede Bitcoin pentru tranzacții monetare pe Internet

ISIS folosește monede Bitcoin pentru tranzacții monetare pe Internet

Se pare că Anonymous nu sunt singurii hackeri care vânează ISIS. Ghost Security Group, un alt grup de ”hacktiviști” mai puțini cunoscuți au anunțat că au găsit și deturnat câteva conturi de bitcoin care finanțează activitățile grupului terorist din Siria și Irak.

”Hacktiviștii” de la Ghost Security Group spun că unul dintre conturile folosite de ISIS pentru operațiunile lor conținea monede Bitcoin în valoare de nu mai puțin de 3 milioane de dolari.

Se pare ca baieții de la GhostSec au contactat din proprie inițiativă oficialitățile guvernamentale americane pentru a le informa despre această situație. Zona valutei virtuale Bitcoin nu se află în întregime pe radarul autorităților din SUA din cauza lipsei de reguli ce domină lumea fondurilor virtuale.

De vreme ce sunt considerate drept valută virtuală, monedele Bitcoin sunt cumpărate cu bani reali, fără nici un fel de taxă sau supraveghere reglementată de vreun stat, și pot fi transmiși în orice țară doar cu un click. Cei care transmit acești bani nu au nevoie să introducă un nume sau o adresă, iar întregul sistem de tranzacții este complet descentralizat, totul depinzând de utilizatorii aflați oriunde în lume.

GhostSec consideră că nivelul valutei pe care o circulă ISIS pe Internet prin intermediul Bitcoin este între 4.7 și 15 milioane de dolari, ceea ce reprezintă, se pare, abia 3% din totalul încasărilor grupării teroriste. Evident, marea majoritate a acestor bani vin din furturi, vânzări ilegale de petrol, trafic cu antichități și bani primiți ca răscumpărare pentru oamenii capturați.

Monedele Bitcoin tind în ultima vreme să prindă tot mai mult avânt datorită acceptării lor în intreaga lume, și din cauza faptului că nu cer comisioane de nici un fel atunci când banii naționali sunt convertiți in valută virtuală. În  momentul de față există 1.3 milioane de utilizatori de bitcoin-uri în lume și din ce în ce mai multe firme vor accepta această formă de plată pentru donații sau alte forme de tranzacții financiare.

 

Citește și: