Inima artificială din spumă ar putea revoluționa medicina

Inima artificială din spumă ar putea revoluționa medicina

O echipă de cercetători a creat o inimă artificială care să se potrivească perfect în corpul uman, folosind un material surprinzător: spuma.

Inimile artificiale funcționează, oarecum, ca cele normale. Deși pompează sângele, acestea, de cele mai multe ori, sunt dispozitive rigide care nu se potrivesc în corpul flexibil al oamenilor. Oamenii de știință au dorit să schimbe acest lucru, așa că au venit cu o idee inovatoare.

Cercetătorii de la Universitatea Cornell din Marea Britanie au dezvoltat o inimă artificială din spumă, care imită atât funcțiile, cât și textura unei inimi normale. Secretul acesteia stă într-un nou tip de polimer, care poate fi turnat în diferite forme. Acesta are pori care permit pomparea fluidelor, și nu doar că este mai moale și flexibil, ci este chiar mai eficient. Potrivit celor de la Engadget, oamenii care vor avea instalată o astfel de inimă nu vor avea nevoie de prea multă energie pentru a pune fluidele în mișcare.

Datorită materialului folosit, inima artificială se potrivește perfect în locul celei naturale și interacționează foarte bine cu țesuturile organice din organism. Față de inimile artificiale rigide, cea construită din spumă este foarte poroasă, fapt ce permite trecerea aerului și formarea bătăilor.

Dacă această descoperire va conduce către producția în serie a inimilor din spumă, acestea vor fi îmbunătăți, sau chiar salva, viețile multor oameni ce suferă de boli cardiace. Inimile artificiale din spumă pot fi personalizate așa încât să se potrivească perfect pentru fiecare pacient.

Acesta este doar începutul, totuși. Materialul ar putea fi folosit, de asemenea, în domeniul roboticii, al protezelor, sau oriunde este nevoie de un material flexibil, care să confere o senzație naturală.