În viitor, un robot ți-ar putea lua gunoiul din fața casei

În viitor, un robot ți-ar putea lua gunoiul din fața casei

Atâta timp cât există oameni, va exista și gunoi. Iar, pentru a scăpa de acesta, aveam nevoie de gunoieri. Un nou proiect dezvoltat de Volvo, împreună cu mai multe universități, este pe cale să schimbe acest lucru. Aceștia doresc să construiască un robot-gunoier. Astfel, datorită automatizării, un șofer se va putea concentra pe drum, și un robot va putea face „treaba murdară”.

Acesta este scopul proiectului ROAR (Dubbed Robot-based Autonomous Refuse), realizat în comun, care țintește spre soluțiile transportului inteligent de mâine.

Volvo, compania suedeză constructoare de mașini, lucrează împreună cu universități din Suedia și Statele Unite și compania de reciclări Renova, pentru a dezvolta un robot care să interacționeze cu mașina de gunoi și șoferul acesteia, pentru a duce la bun sfârșit sarcina de a arunca gunoiul. Robotul va funcționa pe baza comenzilor oferite de sistemul de comandă al mașinii de gunoi. Acesta ar trebui să colecteze coșurile de gunoi, să le aducă la mașină și să le golească. Evident, sub atenta supraveghere a șoferului, care acum se poate odihni în pace.

Într-o declarație făcută de Volvo, compania susține că ROAR ar trebui să colecteze gunoiul „fără să trezească familiile adormite și fără efortul fizic al unor oameni”. Totuși, există puține dovezi care să demonstreze că roboții ar fi mai silențioși decât oamenii. Desigur, nu se trezesc să țipe sau să trântească lucruri, dar aruncatul gunoiului este zgomotos fie că este efectuat de oameni sau de roboți.

Când vine vorba de costuri, însă, roboții ar fi o alegere mai economică decât oamenii. Având în vedere că în toată operațiunea de colectare a deșeurilor ar fi implicat un singur șofer, care în loc să aștepte ca gunoierii să sară înapoi în camion, trebuie să supravegheze un robot, costurile s-ar putea diminua.

Scopul proiectului ROAR constă însă și în demonstrarea faptului că noi, în viitorul apropiat, vom utiliza mașinării inteligente care să ne asiste la o gamă largă de activități cotidiene. Această tehnologie poate fi aplicată în multe domenii. Colectarea deșeurilor este doar unul dintre acestea.

În viitor, pentru a automatiza întregul proces de colectare a deșeurilor, muncă pe care mulți dintre noi nu ar fi dispuși s-o facă, companiile ar trebui să predea cheile mașinilor de gunoi tot unor roboți. Sau, poate progresul în dezvoltarea mașinilor autonome va face posibil ca în viitor, mașinile de gunoi să se conducă singure.

Citește și:
Etichete: