Imaginea voastră de pe Instagram se vinde cu 90.000 de dolari la expoziţie

Imaginea voastră de pe Instagram se vinde cu 90.000 de dolari la expoziţie

În cadrul unei expoziţii, Richard Prince, un artist modern foarte popular din SUA, vinde portrete cul cu până la 90.000 de dolari.

Arta modernă are multe valenţe şi prea puţini le înţeleg pe toate. În definitiv, nici lucrările clasice de artă nu sunt pe gustul tuturor. Cred însă că un număr infim de persoane ar fi de acord ca, fără acordul lor, propriul portret să fie vândut la o expoziţie pentru simplul motiv că a fost postat pe Instagram.

Din păcate, exact asta a făcut Richard Prince, un artist modern din Statele Unite ale Americii care şi-a făcut de aproximativ 40 de ani un obicei din reciclarea lucrărilor de artă existente. În 1977, de exemplu, a organizat o expoziţie de succes cuprinsă exclusiv din fotografii ale unor bannere publicitare stradale. Acum, în 2015, a preluat câteva , le-a editat un pic pentru a se preta imprimării într-un format supra dimensionat şi a cerut până la 90.000 de dolari pe un exemplar precum cel de mai jos. Expoziţia imortalizată mai sus are loc în acest zile la New York şi este un succes.

Tânăra din imaginea de mai jos este doar una dintre persoanele care au aflat întâmplător că o fotografie de-a lor este prezentă într-o expoziţie. După cum se poate vedea în descriere postării de pe Instagram, domnişoara insistă că nu şi-a dat acordul pentru această preluare, dar că Richard Prince a folosit-o oricum. Artistul a mai fost dat în judecată în trecut pentru încălcarea drepturilor de autor într-un scenariu similar, dar a câştigat prin prisma faptului că imaginile preluate, editate simbolic şi expuse ulterior aparţineau de domeniu public, exact ce se întâmplă şi cu postările voastre pe Instagram.

instagram-prince