Hummingbird, bicicleta pliabilă care cântărește cât două pisici, creată de doi români

Hummingbird, bicicleta pliabilă care cântărește cât două pisici, creată de doi români

Pentru cei care vor să aibă un still de viață sănătos, care vor să se deplaseze rapid dintr-un punct în altul și care vor să nu contribuie la poluarea planetei, singurul mijloc de transport cu adevărat practic rămâne bicicleta. Totuși, nici bicicletele nu sunt perfecte din câteva puncte de vedere. 

De exemplu, pot fi greu de cărat și de depozitat, iar dacă pleci de acasă cu bicicleta, dar la un moment dat îți dai seama că trebuie să iei metroul, s-ar putea să ai câteva bătăi de cap. Bicicleta pliabilă Hummingbird este creată de doi români și rezolvă toate problemele acestea. Petre Crăciun și Ligia Stan caută finanțare pentru proiectul lor pe Kickstarter și nu există nicio șansă ca bicicleta să nu ajungă pe stradă.

Totuși, conceptul de bicicletă pliabilă nu este o noutate. Tradițional, pliabilele au fost o combinație între o bicicletă obișnuită și una destul de mică. Avantajul celor de dinainte era că reușeau să se “rupă” în două pentru a fi cărate pe scări. Dar pliabilele erau grele și urâte, iar Petre a vrut ceva elegant. Nu a dormit nopțile gândindu-se la un design frumos, dar care să aibă și funcționalitate practică. Atunci s-a gândit că ar putea să monteze brațul care basculează roata din spate fix pe axul central, acolo unde este și pinionul bicicletei. A calculat și a ajuns la designul brațului din aluminiu care completează elegant linia bicicletei. În rest a fost simplu. A folosit fibră de carbon pentru cadru, iar bicicleta a ajuns la 6,5 kilograme, scriu cei de la Start-up.

via GIPHY

Împreună cu Ligia, a depus două patente. Sistemul acesta inovator de basculare, dar și modul prin care ghidonul blochează roata din față din a se mișca. I-au dat numele Hummingbird, de la pasărea colibri, ușoară și rapidă. Momentan, proiectul a strâns 22.000 de lire sterline din cele 50.000 de lire dorite, dar mai sunt încă 28 de zile până la finalizarea campaniei. După o lună, cei doi ar dori să aibă aproximativ 100 de comenzi.

Când va ieși din campania de Kickstarter, bicicleta va avea un preț de 1.550 – 1.890 de lire sterline. Petre spune că e un preț mediu pentru piața din Marea Britanie și pentru o bicicletă pliabilă. Crede că dacă ar avea materiale și mai bune ar putea face o bicicletă de patru kilograme fără probleme. “Dar ar costa cam 6.000 de lire sterline”. De altfel, au avut discuții cu Pierro și Robert, care vedeau mai degrabă oportunitatea lansării unei biciclete mai scumpe. Dar Petre vrea să dea ceva înapoi comunității care l-a transformat. Nu vrea să vândă o bicicletă de lux, ci una pe care să și-o permită oameni ca el, care se duc la muncă în fiecare zi folosind bicicleta. Bicicleta va avea roți de 16 și de 20, în funcție de preferința fiecăruia și pe piață vor fi și modele cu cinci viteze. Producția și asamblarea va avea loc în Marea Britanie.

Citește și: