Harta genetică a Europei: România este printre cele mai diverse țări

Harta genetică a Europei: România este printre cele mai diverse țări

O hartă genetică a Europei ne arată diversele origini ale românilor din ziua de astăzi.

O echipă de cercetători au creat o hartă genetică a Europei pentru a identifica asemănări între diferite țări, iar eforturile lor au produs rezultate cel puțin interesante. După cum scrie site-ul Brilliant Maps, aceasta arată componența genetică a diverselor țări europene în funcție de haplogrupuri. Un haplogrup conține haplotipuri similare care au un strămoș comun. Haplotipurile, la rândul lor, reprezintă un grup de gene pe care un copil îl moștenește de la părinți.

Haplogrupuri

Din câte se pare, harta de mai sus prezintă strămoși comuni de sex bărăbătesc și nu și pe cei sex feminin. Având în vedere că o astfel de hartă a fost folosită în trecut în mod greșit, trebuie să menționăm un lucru extrem de important. Conform unui utilizator de pe Reddit, rasele asociate fiecărui haplogrup nu au nicio bază științifică, reprezentând pur și simplu niște etnii pe care creatorul hărții le-a inclus pentru a face lucrarea mai interesantă.

Trecând peste acest lucru, este important de notat că ne aflăm în cea mai diversă regiune a Europei din punct de vedere genetic. În România, haplogrupurile R1a, R1b și J sunt aproape la fel de răspândite, nu la mare distanță aflându-se haplogrupul I1b. De asemenea, britanici au mult mai multe în comun cu francezii și spaniolii decât cu nordicii, iar germanii și austriecii, deși vorbesc aceeași limbă, par a fi extrem de diferiți.

Citește și:
Etichete: