Google lansează servicii de livrare cu drone autonome în doi ani

Google lansează servicii de livrare cu drone autonome în doi ani

Google va lansa în 2017 servicii de livrări de produse cu ajutorul unor mini-avioane ce nu au nevoie de control uman, a spus David Vos, principalul dezvoltator, citat de BBC. Este un deadline cam prematur, dat fiind faptul că FAA încă nu a stabilit regulile pentru operarea dronelor comerciale, cu atât mai puțin în cazul orașelor populate dens.

Inițiativa se numește Project Wing, iar Google testează din 2012 dronele, dând primele informații în vara lui 2014. Retaileri precum Amazon și Alibaba au promis că vor face livari cu dronele, însă trebuie că legislația să fie modificată, înainte ca acest lucru să fie posibil. În primul rând, încă nu au fost testate tehnologiile de depistare și evitare a accidentelor, așa că siguranța e e principala îngrijorare momentan.

Google a făcut teste cu o drona ce are o anvergură a aripilor de 1,5 metri, aeronavă despre care compania spune că e mult mai apropiată de mașinile care se conduc singure, decât de micile aeronave telecomandate cu care oamenii se joacă prin parcuri. Compania spune că vorbim despre un mod de livrare mai economic și viabil în locuri izolate. Dronele pot parcurge o rută prestabilită, iar în anii următori trebuie lucrat la mai multe aspecte tehnice: cum să evite micile aeronave obstacolele, cum să detecteze alte aeronave și cum să poată fi redusă zonă de aterizare, astfel încât drona să se poată opri chiar pe pragul ușii.

Până acum, Virginia este singurul stat din SUA care permite livrarea cu drona, dar acest lucru se va schimba cu siguranță într-un an sau doi. Vos are, cel mai probabil, o viziune globală în minte. Dronele autonome au fost deja testate în Australia și sunt folosite în construcții în Japonia. În acest moment, pare destul de ambițios să ne imaginăm un astfel de serviciu funcționând peste tot, în doar doi ani. Și totuși, vorbim despre Google, compania pentru care chiar și cele mai absurde proiecte devin o posibilitate.

 

Citește și: