Fotografiile a patru milioane de copii și părinți au ajuns publice în urma unui hack de proporții

Fotografiile a patru milioane de copii și părinți au ajuns publice în urma unui hack de proporții
17:36 02.12.2015

Conturile unui faimos producător de jucării din China, VTech, tocmai au fost sparte de un hacker, lansând în public 200GB de date care aparțineau a patru milioane de clienți ai companiei.

VTech este un producător de jucării ce sunt conectate la Internet și care își încuraja clienții să-și facă poze sau să vorbească prin sistemele de chat ce veneau cu jucăriile produse de fabricant. Numit Kid Connect, serviciul de interconectivitate online dezvoltat de VTech permitea părinților care foloseau un smartphone să se vorbească printr-o aplicație de chat cu copii lor ce foloseau o tabletă VTech. Cum majoritatea clienților erau americani, și nu numai, aceștia au căzut cu naivitate în capcana de a lăsa informații prețioase pe mâna unor sisteme online ce nu au nici pe departe nivelul de securitate pe care unele mari companii occidentale in mod tradițional îl au.

Cum inevitabilul urma să se producă, baza de date a comaniei VTech a fost spartă, acțiune care nici nu a durat foarte mult, iar informațiile personale împreună cu pozele și alte arhive ale utilizatorilor VTech au ajuns în domeniul public.

Hackerul a oferit un mini-interviu site-ului Motherboard, spunând că nu intenționează să vândă sau să pună pozele pe un site public precum reddit sau 4chan. Deși motivele hack-ului nu sunt cunoscute, acesta se consideră ”scârbit” ca VTech a salvat toate aceste fotografii pe servere private care nici măcar nu erau securizate cum trebuie.

Evident că, în final, vina cade atât pe părinții care au permis copiilor să salveze poze și stenograme cu discuțiile dintre ei și părinți într-un mediu online care nu garanta nici un fel de siguranță, dar și pe VTech, care salva în mod ilegal pozele pe servere personale fără să-și anunțe în prealabil clienții.

Momentan VTech și-a inchis toate serviciile online, însă e puțin probabil ca situația celor afectați de această gafă majoră să mai poată fi îmbunătățită în vreun fel.

loading...