01 sept. 2015 | 12:55

Europenii sar la jugulara Google: gigantul Internetului riscă nenumărate procese civile

ACTUALITATE
Europenii sar la jugulara Google: gigantul Internetului riscă nenumărate procese civile

Google este cel mai folosit motor de căutare, iar utilizatorii obișnuiți nu ar putea fi mai mulțumiți cu rezultatele pe care le primesc instant la orice întrebare sau cuvânt cheie. Totuși, nu toată lumea e fericită cu supremația gigantului american în Europa.

Pe parcursul anilor, Google a fost ținta a numeroase procese și chiar a fost sub analiza atentă a instituțiilor autorizate din Uniunea Europeană. Cel mai ușor vine în minte disputa antitrust, declanșată de regulatorii europeni, care durează de aproximativ cinci ani.

Pe lângă necazurile cu instituțiile europene, Google va avea probleme și cu unele firme și companii private, riscând zeci, poate sute de procese civile.

Acest lucru se va datora unei noi platforme, denumită GRIP (Google Redress and Integrity Platform), înființată de platforma de consultanță Avisa, în parteneriat cu Hausfeld, un cabinet de avocatură.

Scopul GRIP ar fi să ”evalueze potențialele plângeri privind daunele provocate de comportamentul aticompetitiv al Google”.

Dacă regulatorii europeni câștigă procesul cu Google, atunci GRIP îi va ajuta pe cei care susțin că Google le-a adus prejudicii să facă ceva bani de pe urma companiei. Acuzațiile antitrust se datorează faptului că Google are 90% din piața europeană când vine vorba de căutările online, iar gigantul s-ar folosi de această putere pentru a-și promova serviciile proprii, în detrimentul celor ale rivalilor.

Google a negat acuzațiile, un oficial al companiei spunând că ”îmbunătățirea calității nu este o măsură anticompetitivă”. Se așteaptă ca o decizie în cazul antitrust va fi dată la începutul anului 2016.

Până atunci, GRIP caută companiile care s-au simțit nedreptățite de motorul de căutare în ultimii ani. Acestea vor fi analizate de Avisa, iar în cazul în care agenția va considera că sunt cazuri cu greutate, detaliile vor fi pasate firmei de avocatură.

Pe scurt, dacă decizia de anul viitor nu va fi una favorabilă pentru Google, compania se poate aștepta la o sumedenie de procese în urma cărora ar putea pierde o mulțime de bani.