Eclipsa parțială de Soare, vizibilă și în România. Cinci lucruri pe care trebuie să le știi

Eclipsa parțială de Soare, vizibilă și în România. Cinci lucruri pe care trebuie să le știi

Pe 20 martie, românii vor putea vedea o eclipsă parțială de Soare. Dacă plănuiești să urmărești eclipsa de Soare, am adunat o serie de informații utile.

  1. Eclipsa parțială de Soare este, de fapt, totală

Cu toate că în Europa (inclusiv România), nordul Africii și nordul Asiei, eclipsa se va vedea ca una parțială, în partea de nord a Oceanului Atlantic și a Oceanului Arctic și pe Insulele Faroe și arhipelagul Svalbard, eclipsa va fi totală.

  1. Când se va vedea eclipsa de Soare în România?

Vineri, 20 martie, Soarele va fi acoperit de umbra Lunii. Evenimentul va începe la ora 10:41, apogeul va fi la ora 11:50, și se va termina la ora 13:01.

  1. Unde se va vedea cel mai bine eclipsa parțială de Soare?

În România, cei mai fericiți vor fi cei care locuiesc în partea de nord-vest. În Satu Mare, acoperirea Soarelui va fi de 63%, iar în București de 53%.

  1. Când va fi următoarea eclipsă de soare vizibilă și la noi?

Abia în 2020 va mai fi un fenomen similar de care ne vom putea bucura și noi, însă atunci, acoperirea Soarelui va fi de numai 17%. În 2027, totuși, va mai avea loc o eclipsă totală și acoperirea vizibilă din România va fi similară.

  1. Este nevoie de ochelari speciali pentru eclipsă?

Da. Cei care încearcă să privească direct spre Soare în timpul eclipsei se pot trezi cu probleme de vedere. Nu se recomandă nici folosirea gemurilor afumate.

Citește și: