Dacă telefonul tău e mai vechi de atât, nu vei putea folosi internetul pe 1 ianuarie

Dacă telefonul tău e mai vechi de atât, nu vei putea folosi internetul pe 1 ianuarie

În cazul în care aveți un telefon mai vechi de cinci ani de zile, s-ar putea să aveți probleme cu conexiunea la internet pe 1 ianuarie.

Pentru câteva milioane de oameni, anul nou ar putea veni cu o surpriză neplăcută. Conform celor de la Buzzfeed, în jur de 40 de milioane de oameni nu ar mai avea acces la numeroase site-uri importante începând cu data de 1 ianuarie. Lista include wesbsite-uri extrem de populare, precum Facebook, Google sau Twitter.

Din câte se pare, telefoanele vizate sunt cele vechi. Astfel, problema s-ar putea să nu fie una extrem de gravă în țările mari, țările aflate în curs de dezvoltare urmând a fi cele mai grav afectate. Acolo, se estimează că nu mai puțin de 7% din populația totală utilizează dispozitive vechi. Totul are legătură, după cum era de așteptat, cu criptarea.

Algoritmul folosit în prezent, denumit SHA1, nu mai este considerat unul sigur, și va fi înlocuit cu SHA2. Încă din luna octombrie, mai mulți experți au anunțat că trecerea la SHA2 va avea loc la finalul lui 2015. Telefoanele mai vechi de 5 ani de zile, însă, nu se actualizează, iar în acest fel, nu vor mai putea accesa internetul în siguranță. Chinezii vor avea de suferit cel mai mult, după cum indică un tabel publicat de Buzzfeed. Peste 6% din utilizatorii de telefoane mobile deține terminale cu o vechime mai mare de 5 ani.

Facebook a sugerat o soluția alternativă, conform căreia diverse certificate ar urma să fie utilizate în funcție de browser. Browserele vechi vor primi SHA-1, în timp ce versiunile noi vor folosi SHA-2. Mozilla, una dintre companiile care a trecut deja la SHA-2, a declarat că numărul de download-uri a scăzut deja în mod considerabil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: