De ce vrea Rusia să nu mai „existe” pe Internet

De ce vrea Rusia să nu mai

Rusia desfășoară de ceva timp teste pentru a vedea dacă se poate scoate de pe Internet. Nu e o tentativă tocmai obișnuită, dar știm deja că Rusia nu e țara cu cele mai banale practici.

Experții au declarat pentru UK Daily Telegraph că testele au fost făcute pentru a se pregăti pentru un blackout informațional în caz de criză politică domestică. Ideea aceasta a amplificat temerile potrivit cărora Kremlin ar răpi libertatea internaută a cetățenilor.

Andrei Semerikov, director general al furnizorului de Internet Er Telecom, a declarat pentru aceeași publicație că a primit un ordin de la ministerul de comunicații și regulatorul de Internet național, Roskomnadzor, să blocheze traficul pentru canalele de comunicare străine folosind DPI, un sistem de control de trafic. Scopul a fost să vadă dacă Internetul în Rusia ar putea funcționa dacă ar fi tăiat de la cel global.

Oficialii ruși au negat desfășurarea oricărui eveniment. Un purtător de cuvânt al Roskomnadzor a declarat pentru The Telegraph că nu a existat nimic similar, iar un altul a spus că toate comentariile lui Semerikov au fost scoase din context, potrivit Foxnews.

Publicația RBK a raportat, totuși, un test similar în luna iulie a anului trecut. FSB, ministerul de apărare a Rusiei, a colaborat cu operatorul de telefonie al țării pentru a verifica dacă intranetul național, compus din domenii rusești, ar putea surpaviețui dacă ar fi scos din alte părți ale webului.

Andrei Soldatov, expert în serviciile de securitate rusești, a declarat pentru UK Daily Telegraph că testele sunt un pretext și că guvernul se pregătește pentru posibilitatea de a tăia fluxul de informație din lumea exterioară. Acesta e de părere că totul se reduce la temerea ca țările vestice să folosească Internetul ca un instrument de influență în Rusia și așa mai departe. Rusia are legi restrictive în această privință și oricât de extremă ar suna această ieșire de pe Internet, nu e exclus să devină o realitate.

Citește și:
Etichete: