Dacă pui punct după fiecare mesaj, riști să pari nesuferit

Dacă pui punct după fiecare mesaj, riști să pari nesuferit

Se pare că cei care folosesc punctuația corect atunci când scriu mesaje pe mobil par în general niște nesuferiți. Poate că acest fapt nu e atât de evident în România, unde punctuația este destul de importantă, însă un studiu făcut de Bringhamton University arată că propozițiile terminate cu punct sunt un lucru grosolan.

Deși pare absurd pentru majoritatea oamenilor, acest studiu a fost realizat pe un număr de studenți ai Universității Britanice. Ei au fost rugați să acorde note care reflectă gradul de sinceritate al unei serii de mesaje primite. Dintre toate mesajele respective, cele care se terminau cu punct au primit cele mai mici note.

Pe de altă parte, un alt studiu făcut de Washington Post sublinia că mesajele care se terminau cu semnul exclamării au fost considerate cele mai sincere.

Explicația este relativ simplă: semnul exclamării reprezintă un anumit grad de urgență, care se traduce automat în sinceritate. Dar dacă punctul încheie o frază în mod corect gramatical, în mediul comunicării computerizate fraza se încheie oricum cu ultimul cuvânt. În acest fel, punctul ar fi un efort în plus, ce-i drept, minimal, care te va încetini.

Totuși, studiul britanic a fost făcut pe un eșantion de abia 126 de persoane, astfel că e greu să raportezi concluziile trase de acest studiu la populația utilizatoare de telefoane mobile din întreaga lume.

Citește și:
Etichete: