Cum un combustibil va putea salva milioane de vieți

Cum un combustibil va putea salva milioane de vieți

Inginerii chimici au produs un aditiv pentru combustibil care reduce riscul exploziilor violente și nu compromite funcționalitatea motorului.

Inventatorii aditivului susțin că acesta reduce riscul apariției mingiilor de foc care se produc atunci când un avion, sau alte vehicule, sunt implicate în accidente. Acesta conține molecule de polimer care împiedică formarea picăturilor explozive.

În plus, aditivul nu pare să afecteze performanța motorului, iar cercetătorii speră ca acesta să salveze numeroase vieți în cazul unor accidente aviatice, sau chiar la sol.

Tehnologia care stă la baza noului aditiv se bazează pe o moleculă lungă, care face ca lichidul să rămână unit în picături mai mari, mai puțin inflamabile. Pentru ca performanța motorului să nu fie afectată, aceste picături trebuie să poată fi dispersate cu ușurință.

Acest lucru a reprezentat adevărata provocare pentru cercetători. Combustibilul trebuie să fie pompat și filtrat, iar acele forțe desprind moleculele lungi și le transformă în fragmente mici, ineficiente, care nu afectează motorul. Așadar, este crucial ca aceste molecule să se desprindă atunci când sunt trecute prin motor.

Potrivit BBC, oamenii de știință au rezolvat problema prin crearea unei lungi „megasupermolecule” care se separă atunci când combustibilul trece prin țevi.

Odată rezolvată problema, cercetătorii au adăugat aditivul atât în kerosen, combustibilul de care se folosesc aparatele de zbor, cât și în motorină. Apoi, aceștia au lansat un proiectil către un rezervor cu kerosen tratat pentru a vedea reacția. Combustibilul tratat s-a aprins mult mai greu și, odată aprins, s-a stins de la sine în puțin timp. Testul a fost repetat și cu motorină, iar rezultatul a fost identic.

Dacă dezvoltarea proiectului merge conform planului, aditivul ar putea fi disponibil pentru utilizarea comercială în doi ani pentru motorină, și în aproximativ șase ani pentru kerosen.