Cum se joacă iluziile optice banale cu mintea noastră

Cum se joacă iluziile optice banale cu mintea noastră

Oamenilor le plac iluziile optice de mii de ani. Romanii au făcut mozaicuri 3D pentru a-și decora casele, grecii au manipulat perspective pentru a crea panteonuri impresionante, iar cel puțin o sculptură paleolitică va arăta ca două animale în același timp, dacă privești cu atenție. Iluziile optice se joacă atât cu forme, culori, contraste, cât și cu lumini, dimensiuni și modele.

Georg Rüschemeyer explorează știința din spatele efectelor cel puțin bizare pe care iluziile optice le au asupra creierului uman în cartea sa intitulată The New Book of Optical Illusions. Se pierd multe în comunicarea dintre ochi și creier. În majoritatea cazurilor, cele două sisteme fac o echipă bună, dar sunt și momente în care ochii transmit semnale confuze, iar creierul le interpretează așa cum nu ar trebui.

Modelele sunt poate cele mai confuze. Creierului tău nu îi place să decodeze modele complicate. De exemplu, în iluzia tablei de șah, câteva puncte albe creează adâncime spațială. Nu există o explicație unanim acceptată de oamenii de știință, dar ar putea avea legătură cu întreruperea modelului. Creierul vrea să creadă că tabla are un model uniform, așa că distorsionează imaginea, cu scopul de a o simplifica.

Tabla

Sunt ochii acestui personaj manga diferiți cromatic? Nu, deloc, dar filtrul roșu face ca ochiul stâng să pară albastru, deși e gri. Iluzia aceasta e similară controversei rochiei care a împărțit internetul în două tabere: cei care o vedeau în alb și auriu și cei care o vedeau în albastru și auriu.

Manga

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au descoperit această iluzie în anii ’70, când priveau pereții unei cafenele. Liniile gri dintre coloanele de pătrate negre și albe par a se curba, dar în realitate sunt paralele. Creierul tău, copleșit de contrastul alb-negru și de pătratele foarte apropiate, percepe liniile ca aparținând fie coloanei de deasupra, fie celei de dedesupt. Liniile sfârșesc părând mai înalte în anumite puncte, creând iluzia optică trapezoidală.

Print

O altă iluzie optică interesantă ar fi cea a violetei. Unii oameni vor vedea floarea, iar alții vor vedea profilul lui Napoleon Bonaparte, a soției Marie Louise a Austriei și a fiului acestora. Acest tip de imagine e deseori folosit pentru a testa anumite capacități mintale, printre care și atenția.

Corporal Violet