Cum poate deveni orice grupă de sânge donator universal

Cum poate deveni orice grupă de sânge donator universal

Ajungi la spital şi ai nevoie de o transfer urgent de sânge. Ce se întâmplă, însă, dacă nu au grupa ta de sânge?

Cercetătorii sunt foarte aproape de a găsi o soluţie care să rezolve această problemă pentru totodeauna. Aceștia susţin că dacă vor modifica o enzimă astfel încât aceasta să distrugă antigenii din tipul A şi B din sânge, acesta ajunge să aibă caracteristici similare grupei de sânge 0, donator universal.

Antigenele A şi B sunt zaharuri de la suprafaţa celulelor roşii din sânge. Combinarea antigenilor, unele celule sangvine având o antigenă, altele ambele sau altele niciuna, determină grupa de sânge: A, B, AB sau 0, notează IFL Science.

Grupa de sânge determină ce transfuzie poţi să primeşti în cazuri de urgenţă. Astfel, cei care au grupa 0 pot dona oricui fiindcă nu au aceste antigene, care pot fi respinse de organism, în timp ce la celelalte grupe de sânge există indicaţii precise, astfel încât transfuziile să nu ducă la apariţia unor reacţii imune adverse.

Cercetătorii de la Universitatea British Columbia au dezvoltat o enzimă care ar putea rezolva această problemă. Aceasta neutralizează antigenele, transformând grupele de sânge A sau B în 0.

”Conceptul nu este nou, însă până acum era necesar să folosim atât de multe enzime încât nu era foarte practic. Sunt însă încrezător că putem duce ideea la un alt nivel”, a precizat Steve Withers, unul dintre cercetători.

Enzima a fost creată printr-un proces care se numeşte ”evoluţie direcţionată”. Această metodă de ”inginerie” a proteinelor se bazează pe procesul selecţiei naturale şi permite direcţionarea acţiunii unei enzime, spre exemplu, către un scop prestabilit.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: