23 ian. 2015 | 08:30

Cum faci rapid un transfer de date între două calculatoare

TUTORIALE
Cum faci rapid un transfer de date între două calculatoare

Deşi în urmă cu 10 ani aveam mulţi reţele de cartier sau mergeam la LAN party-uri, s-ar putea să nu fie foarte intuitiv să faceţi un transfer de date între două calculatoare.

Încă de pe la vârsta de 14 ani, când am pus un cablu de reţea între două PC-uri cu scopul de a crea o reţea locală, mi s-a părut mult mai simplu să mă joc un Quake 3 sau un Unreal Tournament cu un prieten, decât să transfer acelaşi joc în reţea. Între timp, sistemele de operare au devenit mai prietenoase, întreaga componentă de reţelistică a ajuns să fie mult mai uşor de configurat şi de înţeles, iar internetul a rezolvat cea mai mare partea a tuturor problemelor care ţin de acces la informaţii. Cu toate acestea, într-o reţea locală, vă loviţi de multe ori de o problemă aparent simplă. Cum faci rapid un transfer de date între două calculatoare? Ca de fiecare dată, există multe soluţii la o astfel de întrebare şi le voi detalia pe cele mai eficiente mai jos.

transfer de date între două calculatoare

Cum faci rapid un transfer de date între două calculatoare prin LAN?

Pe termen lung, când vine vorba de transfer masiv de fişiere între două sau mai multe calculatoare, cea mai eficientă metodă implică configurarea foarte bună a unei reţele locale. Deşi continuă să fie în continuare un domeniu de speriat pentru mulţi internauţi, merită să aveţi în vedere faptul că lucrurile s-au simplificat semnificativ în 2015 faţă de 2005 sau 1995. Cele mai multe probleme s-au remediat de fapt fără nici un fel de intervenţie din partea utilizatorilor datorită adopţiei la scară largă a internetului. Mai precis, faptul că avem un router în aproape fiecare casă, în nouă din zece cazuri nu mai este necesară prezenţa un server. Nu mai este necesară configurarea unor componente complicate din Windows şi nu mai trebuie să înţelegeţi neapărat ce se petrece ,,în spatele cortinei”.

Din momentul în care aveţi două sau mai multe computere în aceeaşi reţea, cu fir sau wireless, prima etapă premergătoare unui transfer de date între două calculatoare este partajarea fişierelor. Aceasta implică definirea unui director sau a unei partiţii întregi pentru ca respectiva locaţie să fie accesibilă în reţea. Ulterior, puteţi defini drepturi de scriere/citire sau doar de citire, dacă nu vreţi ca celelalte persoane din reţea să vă poată modifica fişierele. Pentru asta, intraţi în My computer, căutaţi directorul de interes, faceţi click dreapta pe el şi un alt click pe Properties. Pe pagina a doua din această fereastră, intitulată Sharing, în partea de sus trebuie să facem click pe Share. Imediat ni se va deschide o nouă fereastră în care putem defini utilizatorii care pot citi/scrie(read/write) în acel director sau pot doar citi (read). Din momentul în care aţi apăsat pe butonul Share din partea dreaptă jos a acestei noi ferestre, pe ecran va fi afişată adresa la care altcineva din reţea poate accesa acea locaţie. În scenariul ilustrat mai jos, locaţia în cauză este \\PUIU-PC\Documente.

transfer de date între două calculatoare 2

Punând problema foarte simplu, trebuie să vă asumaţi doar câteva concepte legate de reţea: adresă IP sau Internet Protocol, Network ID şi Router sau Gateway. Primul dintre cele trei este cel mai important. Fiecare sistem dintr-o reţea are o adresă prin care poate fi localizat. Dacă nu este conectat direct la internet, adresa este de clasă locală, gen 192.168.1.x unde x este o valoare între 1 şi 254. De cele mai multe ori, 192.168.1.1 sau 192.168.0.1 este o adresă IP dedicată routerului sau unui server din reţea. Dacă un computer are două plăci de reţea, fiecare dintre ele are un IP separat. Aceeaşi regulă este valabilă şi dacă aveţi un laptop conectat la internet printr-un modem USB care, în acelaşi timp, interacţionează cu alte sisteme din reţea printr-o conexiune cu fir. Pentru a afla IP-ul unui sistem, apăsaţi pe tastele Windows + R şi în fereastra de Run introduceţi comanda CMD şi confirmaţi-o prin apăsarea Enter sau Ok. În noua fereastră de Command Prompt introduceţi comanda ipconfig şi confirmaţi-o cu enter. Pe ecran, veţi avea afişată adresa IP a sistemului pe care vă desfăşuraţi activitatea. Eventual repetaţi procedura pe toate sistemele din reţea sau pe cele între care vreţi să transferaţi fişiere. O altă etapă importantă este să vă asiguraţi că există conexiune între două PC-uri. Pentru asta, în aceeaşi fereastră de Command Prompt, introduceţi comanda PING urmată de adresa IP a calculatorului cu care vreţi să vedeţi dacă puteţi comunica. ex. ,,ping 192.168.1.100”. Dacă răspunsul pe care îl primiţi după apăsarea tastei enter începe cu ,,Reply from 192.168.1.100…”, puteţi sta liniştiţi, totul este în regulă. Dacă răspunsul este de forma ,,Failed to find host…” există o problemă şi s-ar putea să fi greşit fie adresa IP tastată. Ca un test premergător, verificaţi dacă sunteţi conectaţi la internet, fie introducând comanda ping google.com, fie deschizând browser-ul vostru preferat şi accesând o pagină de internet aleatorie: www.google.com, yahoo.com, bing.com.

Dacă suntem optimişti şi există o conexiune verificată între două sisteme din reţea, puteţi accesa acele sisteme din My Computer introducând în bara de adresă IP-ul calculatorului de destinaţie de forma \\192.168.1.100. În secunda următoare veţi fi întâmpinaţi de o fereastră de autentificare în care puteţi încerca introducerea numelui de utilizator Guest fără parolă, dacă acesta este activ pe sistemul destinaţie. Dacă nu funcţionează, introduceţi un nume de utilizator şi o parolă aferente unor conturi de pe acel PC. A doua metodă prin care puteţi accesa informaţiile de pe un sistem din reţeaua locală sunt legate de Network ID sau numele computerului vostru prin care acesta este văzut în reţeaua locală. Acesta poate fi aflat printr-un click dreapta pe My Computer urmat de properties, indiferent dacă este vorba de un computer cu Windows 7 sau Windows 8 instalat pe el. După ce aveţi ID-ul, pentru a accesa informaţiile de pe acel PC, este suficient să intraţi în My Computer şi să tastaţi în bara de adresă \\nume-PC. În exemplul de mai sus, acesta este PUIU-PC. După ce aţi ajuns să aveţi în faţa ochilor directoarele partajate pe sistemul de destinaţie, puteţi copia conţinutul acestora pe sistemul vostru sau, dacă aveţi astfel de drepturi, puteţi copia voi date în respectivele locaţii. Întreaga procedură se desfăşoară ca şi cum aţi efectua un transfer de date dintr-un director în altul când ambele se află pe sistemul vostru. În plus, ca să vă uşuraţi şi mai mult munca pe viitor, faceţi click dreapta pe un director partajat de cineva în reţeaua locală când îl vedeţi în My Computer şi, din meniul contextual, alegeţi Map Network Drive. Alegeţi litera pe care o doriţi asociată acelui director şi, din acel moment, când intraţi în Windows Explorer, pe lângă partiţiile voastre obişnuite, de genul C:, D: veţi mai vedea un X: sau un Y: prin care puteţi ajunge dintr-un singur click la o locaţie din reţea, fără nici un fel de bătăi de cap suplimentare.

4 cum transferi fisiere wireless bluetooth iOS Android PC Mac

Cum faci rapid un transfer de date între două calculatoare prin File Drop?

Dacă nu este vorba de volumuri mari de date transferate constant între două sisteme din aceeaşi reţea, o metodă mult mai rapidă este . Acesta este un utilitar cross-platform ce poate fi descărcat de la adresa xiongdianpku.com/products/file-drop şi care este disponibil pentru toate versiunile de , Linux, iOS şi Android. Nu se instalează, ci se rulează direct din arhiva pe care o descărcaţi de mai sus. Orice sistem care rulează acest progrămel este recunoscut automat şi afişat sub formă de cerculeţ colorat într-un grafic similar cu cel de mai sus. Dacă, prin absurd, un computer nu apare în listă, folosind IP-ul din colţul din dreapta sus al ferestrei de File Drop de pe celălalt PC, îl puteţi adăuga manual în lista voastră de destinaţii printr-un simplu click pe Add new user în stânga sus. Din acel moment, atâta timp cât două sau mai multe persoane rulează File Drop pe computerul lor, le puteţi expedia unul sau mai multe fişiere, indiferent de dimensiune, printr-un simplu gest de drag-and-drop pe numele dispozitivului de destinaţie. Acela va trebui să-şi dea acordul pentru iniţierea transferului şi să aştepte câteva secunde pentru a le vedea pe propriul Desktop. Singurul dezavantaj al acestei metode faţă de cea detaliată mai sus este că nu puteţi voi să exploraţi în voie anumite locaţii de pe sistemul de destinaţie. Practic, File Drop oferă mai puţină flexibilitate, dar şi un grad sporit de siguranţă şi confort.

cloud_storage_mega dropbox bitcasa google drive one drive

Cum faci rapid un transfer de date între două calculatoare prin Cloud?

În 2015 există multe servicii de stocare în cloud care oferă diverse pachete gratuite. Deşi pe termen lung s-ar justifica să investiţi într-un astfel de serviciu contra cost, recomandarea mea este să începeţi experienţa voastră de transfer de informaţii în cloud într-un mod gratuit cu riscuri minime sau inexistente. În primul rând, trebuie vă alegeţi unul dintre cele mai populare nume care activează în acest domeniu. Printre ele se numără Dropbox, Bitcasa, Mega, OneDrive, Google Drive. Dacă nu alergaţi după spaţiu nelimitat şi refuzaţi cu îndârjire să cheltuiţi vreun ban pe această funcţie, sfatul meu este să vă orientaţi către cei de la Mega.co.nz. Vă oferă din start 50GB de spaţiu fără a impune vreun fel de limită pe dimensiunea fişierelor urcate în cloud. Dacă aveţi o imagine de disc blu-ray de 35GB de la botezul copilului pe care vreţi să o partajaţi cu prietenii, MEGA este rapid şi simplu de folosit.

Din majoritatea punctelor de vedere, ca instalare şi configurare, toate aceste servicii funcţionează într-un mod similar sau identic. Practic, descărcaţi aplicaţia client de la adresele de mai sus, vă definiţi un director de pe computer pe care îl doriţi sincronizat cu cloud-ul sau vă obişnuiţi voi ulterior să vă copiaţi fişierele pe care le doriţi într-un director omonim pe care şi-l creează fiecare aplicaţie client la instalare. Din acel moment, nu mai trebuie să vă faceţi grijă că datele voastre nu au fost puse la păstrare.

Relevanţa serviciilor de cloud computing în asociere cu tema acestui articol, posibilitatea unui transfer de date între două calculatoare, este că, fără nici un fel de problemă, puteţi instala aceeaşi aplicaţie client de la Dropbox, Bitcasa, Mega, OneDrive sau pe mai multe calculatoare, folosind acelaşi nume de utilizator şi aceeaşi parolă. Astfel, două sau mai multe persoane care lucrează la un proiect împreună sau împart aceeaşi colecţie de muzică pot sta liniştiţi că volumul de informaţii partajat va fi în permanenţă sincronizat. Cel mai mare avantaj al unui astfel de sistem este că aţi scăpat de durerea de cap aferentă păstrării mai multor versiuni ale aceloraşi fişiere. Dezavantajul este că nu veţi putea transfera rapid un volum de informaţii de pe un sistem pe altul pentru că procesul de sincronizare al datelor se desfăşoară în fundal fără intervenţia voastră, în ritmul său propriu.

În definitiv, cel mai bine este să urmăriţi cu atenţie scenariile descrise mai sus, să aveţi în vedere avantajele şi dezavantajele fiecăruia dintre ele şi să vă gândiţi care vi se potriveşte cel mai bine. Iniţial, s-ar putea să nu vi se pară foarte facile aceste proceduri, dar pentru că aveţi deseori nevoie să faceţi un transfer de date între două calculatoare, mai ales când acestea se află în aceeaşi reţea, ar fi bine să aveţi câţiva aşi în mânecă. În plus, după ce aţi terminat de implementat un sistem care funcţionează pentru voi, imediat vă veţi da seama de timpul câştigat, de beneficiile imediate şi de uşurinţa utilizării.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele