Cum au preluat hackerii iranieni controlul unui baraj american

Cum au preluat hackerii iranieni controlul unui baraj american

Un nou raport, scoate la iveală o slăbiciune importantă a infrastructurii industriale din Statele Unite.

De curând, cei de la Wall Street Journal au publicat un material extrem de interesant, care ne indică o posibilă slăbiciune a industriei din Statele Unite ale Americii. Astfel, țara cu cel mai mare buget pentru apărare a aflat în anul 2013 că o mare parte din infrastructura sa este lipsită de apărare în fața atacurilor online organizate de grupuri specializate. În urmă cu doi ani, la ceva timp după atacul Stuxnet, hackerii iranieni ar fi avut acces la un baraj din America, situat la aproximativ 30 de kilometri de New York City.

Multe dintre calculatoarele care se ocupă de asemenea clădiri sunt extrem de vechi, iar la începutul erei digitale, acest lucru era considerat un avantaj. Între timp, multe dintre ele au fost conectate la interne, devenind, astfel, ținte extrem de accesibile pentru atacatori. În cazul unui baraj, în cel mai rău caz, un hacker poate cauza o explozie, o inundație sau un blocaj.

În 2013, americanii au descoperit intruziunea în timp ce supravegheau un număr de calculatoare ale unor persoane periculoase din Iran. Atunci, serviciile secrete au observat că unul dintre acestea căuta sisteme de control vulnerabile pentru clădiri industriale. Hackerii păreau a se concentra asupra anumitor adrese. Ulterior o adresă a fost asociată cu un baraj denumit ”Bowman”.

Din păcate, în Statele Unite sunt nu mai puțin de 31 de baraje ”Bowman”. Americanii se temeau că ar fi vorba de un baraj de 71 de metri din Oregon, dar, din fericire, iranienii nu aveau acces decât la unul de 6 metri. Astfel, pagubele pe care aceștia puteau să le cauzeze nu erau foarte mari. Chiar și așa, situația a fost suficient de gravă pentru a atrage atenția experților în securitate, care au observat slăbiciunile infrastructurii americane.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: