29 iul. 2015 | 07:45

Această descoperire ne duce cu un pas mai aproape de viața veșnică

ACTUALITATE
Această descoperire ne duce cu un pas mai aproape de viața veșnică

Vom putea să oprim cândva procesul de îmbătrânire? Pare imposibil, însă cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Statele Unite au găsit o metodă de a apăsa „întrerupătorul” genetic care generează îmbătrânirea.

Experimentul nu a implicat oameni, ci viermi. Așadar, pentru moment, descoperirea nu ne va asigura viața veșnică, dar ar putea duce la identificarea unor metode care să ne facă mai productivi şi mai activi în a doua parte a vieţii, scriu cei de la Science Alert.

Din studiu reiese că întrerupătorul genetic este activat automat, odată ce viermele atinge maturitatea şi se poate reproduce. Reacţiile la stres, care iniţial îi protejează celulele prin menţinerea funcţionalităţii proteinelor sunt dezactivate, iar procesul de îmbătrânire începe în acest punct. Dacă acest răspuns este dezactivat, nivelul de rezistenţă al viermelui se menţine.

Este un salt imens de la viermi la oameni, desigur, dar cercetătorii consideră că există suficiente legături biologice pentru ca tehnica să poată fi folosită şi pe alte animale. Momentul cheie este asociat cu reproducerea, întrucât este punctul în care viitorul speciei este asigurat. Odată ce există o nouă generaţie, actuala generaţie poate muri.

„Studiul ne-a arătat că îmbătrânirea nu este un şir continuu de evenimente diferite, precum credeau mulți oameni. Rezultatele noastre sugerează că ar trebui să existe o metodă de a reporni acest întrerupător genetic care să ne ajute să ne protejăm celulele care îmbătrânesc prin creşterea abilităţii lor de a rezista la stres”, a explicat unul dintre autorii studiului, Richard Morimoto.