Computerul înțelege arta mai bine decât un expert

Computerul înțelege arta mai bine decât un expert

Există mai multe modalități prin care experții identifică operele de artă false, printre care se numără analiza vopselii folosite și a izotopilor , dar niciuna nu e perfectă.

E o poveste comună: un artist creează o operă de artă. Aceasta, din diverse motive, ajunge în locuri sau în mâini nepotrivite. Într-un final, o copie este scoasă la licitație. Sau să fie originalul? Aceasta e mereu marea dilemă în lumea artei și reprezintă o problemă serioasă, ținând cont de faptul că există oameni dispuși să cheltuie averi pentru un singur tablou, cu condiția să fie autentic.

Același lucru s-a întâmplat și cu The Flavor of Tears a lui Magritte, pictură realizată în 1948. Potrivit MIT Technology Review, nimeni nu a putut stabili care este originalul. Experții în artă consideră că ambele tablouri identice au fost pictate de Magritte și că acesta și-a falsificat propria operă pentru a avea bani în timpul anilor de război.today, potrivit unui studiu intitulat The Artists who Forged Themselves: Detecting Creativity in Art.

Milan Rajkovic și Milos Milovanovic, oamenii de știință din spatele studiului, au decis să testeze capacitatea unui program computerizat de a detecta operele de artă originale. Desigur, nu au început cu Magritte, ci cu un pictor olandez pe nume Charlotte Caspers. Timp de câteva zile, Capsers a creat patru tablouri mici, pe care le-a replicat. Apoi, cercetătorii au analizat picturile cu ajutorul unui program care procesează structura estetică a unei imagini.

caspers

Deși, în mod normal, ai crede că cele mai complexe ar fi copiile, întrucât necesită atenție sporită, programul a stabilit că originalurile au o structură mai ambiguă. Folosind aceeași metodă, au analizat ulterior tablourile misterioase ale lui Magritte, iar rezultatul a indicat că unul dintre ele este o copie.

Au demonstrat că unul dintre tablouri are, în mod evident, mai mulți indicatori ai ideii creative transpusă pe pânză decât celălalt. Așadar, doar unul este un rezultat al revelației inspiratoare. Celălalt e doar o copie.

Viziunea computerizată devine, așadar, din ce în ce mai complexă. Recent, un grup de cercetători de la Universitatea Rutgers a creat un algoritm vizual computerizat ce măsoară cu precizie foarte mare nivelul de creativitate al unei picturi pornind de la aspectele similare cu lucrări anterioare.

Respectiva aplicaţie software, pentru această sarcină, are în vedere atât , cât şi textura lucrării finale combinată cu familiaritatea obiectelor reprezentate. Practic, întreaga istorie a artei este percepută ca o reţea de momente derivate din altele anterioare. Până şi conţinutul aparent original poate să aibă o ancoră importantă în trecut dacă priveşti suficient de în spate.

Acestea fiind spuse, computerele nu sunt numai inteligente, ci vor începe să aibă încorporată și ideea de creativitate. Este fascinant să vedem cum funcționează creierul uman împreună cu sistemele optice.

Citește și:
Etichete: