04 aug. 2015 | 18:16

Compania unuia dintre fondatorii Microsoft va crea cel mai mare avion din lume

ACTUALITATE
Compania unuia dintre fondatorii Microsoft va crea cel mai mare avion din lume

Compania unui dintre fondatorii Microsoft ar putea crea în viitor cel mai mare avion din istorie.

Paul Allen, cel care a fondat Microsoft alături de Bill Gates, a pus în trecut bazele unei companii denumite Stratolaunch Systems, alături de numeroși alți cunoscuți antreprenori, printre care se număra și Elon Musk. Din anul 2011, scopul companiei este de a construi un avion de mari dimensiuni, nu pentru transportul pasagerilor, ci pentru lansarea rachetelor și a sateliților în spațiu.

De ce este mai bună lansarea unei rachete sau a unui satelit de pe un avion? În primul rând, vehiculul va fi lansat de la o mare înălțime, unde presiunea este mai mică, iar cumulat cu faptul că nu va porni dintr-o poziție statică, acest lucru va contribui la economisirea combustibilului. De asemenea, un avion va putea fi folosit de mai multe ori, ceea ce înseamnă o reducere a cheltuielilor. Atunci când va fi terminat, avionul va avea o anvergură de peste 117 metri, cu aproape 30 de metri mai mare decât Antonov An-22 Mriya.

Conform Engadget, avionul va avea nevoie de piste mult mai mari pentru a decola. În condițiile în care majoritatea modelelor nu necesită decât piste cu o lungime de până la 2,4 kilometri, pentru Stratolaunch vor fi necesare unele de până la 3,6 kilometri. Până la lansarea acestuia, cele trei de mai jos rămân cele mai mari avioane din prezent.

Cele mai mari avioane în prezent

Antonov An-22 Mriya este cel mai mare avion din prezent, atât din punct de vedere al greutății și al lungimii, cât și al anvergurii. Singurul exemplar a fost construit la finalul anilor ’80 și se bazează pe șase turboventilatoare. S-a dorit construcția unui al doilea model, însă din diverse motive, aceasta nu a fost dusă la capăt. Unul dintre scopurile avionului la momentul creării acestuia era transportarea vehiculului aerospațial ”Buran”.

Antonov An-225 Mirya

În 2005, atunci când a zburat pentru prima oară, Airbus A380 a devenit imediat superstarul din domeniul aeronauticii. Mulți îl vedeau pur și simplu drept noul deținător al titlului de cel mai mare avion din lume, pe care l-a furat atunci de la Boeing 747. Alții, însă, vedeau mult mai mult decât atât. Pentru ei, Airbus A380 urma să fie avionul care să combine luxul cu transportul în masă. De asemenea, datorită capacității sale imense, acesta urma să reducă din traficul de pe cele mai aglomerate avioane ale lumii.

airbus a380 boeing zbor

Airbus A340-600 a fost pentru aproximativ opt ani de zile, cel mai lung avion din lume, depășind modelul de Boeing 747 de la acea vreme cu peste patru metri. Acesta a fost gândit ca un înlocuitor pentru Jumbo Jet, iar în prezent, doar șase companii de transport aerian mai dețin în flota lor astfel de avioane.

Airbus a340-600