24 nov. 2015 | 18:38

Cercetătorii din Peru au inventat o lampă care merge cu bacterii

ACTUALITATE
Cercetătorii din Peru au inventat o lampă care merge cu bacterii

E greu să poți susține o infrastructură care să poată transmite curent electric în junglă. Furtunile tropicale, vegetația și umezeala tind să afecteze cablurile și generatoarele de curent destul de des, așa că oamenii de știință au decis să dezvolte o lampă de lumină care să meargă cu resurse locale ce se găsesc din abunență în junglă: bacteriile.

Numeroase sate și localități din pădurile tropicale Peruane sunt afectate constant de fenomenele meteorologice. Furtunile, inundațiile și alunecările de pământ sunt fenomenele care provoacă cel mai adesea pene de curent în jungă. Din cauza acestora, locuitorii trebuie adesea să recurgă la lămpi cu kerosen, ori strict lumina zilei, pentru a-și duce la capăt activitățile zilnice.

Pentru a îmbunătăți situația localnicilor din jungla peruană, oamenii de știință de la Universidad de Ingeniería y Tecnología, au creat o lampă pe bază de cristale lichide care să funcționeze cu ajutorul plantelor din casa oricărui om.

Lampa biologică merge cu ajutorul unor bacterii numite ”geobacterii”, ce sunt niște microorganisme care elimină electroni. Electronii sunt apoi stocați într-o baterie cu care, mai apoi, se poate aprinde un bec pentru două ore pe zi. Cu ajutorul acestor geobacterii, sursele de lumină sunt mai sănătoase și luminează mai puternic decât lămpile cu kerosen folosite cu precădere de localnicii satelor din jungla peruană.

Momentan, 10 prototipuri de astfel de lămpi au fost construite. Acestea au fost trimise familiilor ce nu au lumină din cauza inundațiilor din zonele rurale ale Peru.