15 sept. 2015 | 12:09

Cel mai puternic drog, „alimentul” din dieta naziștilor

ACTUALITATE
Cel mai puternic drog,

Există de mult timp numeroase teorii potrivit cărora naziștii consumau diverse substanțe, dar un studiu recent o confirmă.

Norman Ohler, scriitor german, a publicat recent o carte care servește drept certificare a suspiciunilor istoricilor. Naziștii, împreună cu liderul Adolf Hitler, consumau cu regularitate droguri, inclusiv metamfetamină, în timp ce puneau la cale planuri de cucerire a Europei și Rusiei.

Cartea The Total Rush nu e ficțiune, și nici o alăturare de teorii ale conspirației. Pentru creația sa, Ohler a investigat dosare americane și germane timp de ani de zile, pentru a scoate la iveală cât mai multe informații despre genocidul prin droguri al lui Hitler. A aflat, între timp, că soldații consumau cu regularitate o pastilă numită Pervitin, care era, de fapt, metamfetamină cristalizată. Scoasă la vânzare spre sfârșitul anilor ’30 pe post de alternativă a cafelei, Pervitin le dădea nemților energia necesară pentru a nu dormi ore în șir, scriu cei de la Maxim.

Ohler a aflat că acest drog a jucat un rol principal și într-una dintre cele mai dramatice inovații strategice, și anume blitzkrieg (războiul fulger). Naziștii au putut sta în picioare zile în șir pentru a pune la cale strategia, fără a avea nevoie de somn, cu ajutorul Pervitin.

De asemenea, cartea conține cercetări asupra efectelor pe care metamfetamina le are asupra creierului. Se crede că, deși metamfetamina supraîncarcă organismul cu serotonină și dopamină, dă naștere la agresivitate pe măsură ce efectul trece.

Jurnaliștii americani care au staționat în Germania în tipul celui de-al Doilea Război Mondial au notat că celebrele pastile nu erau exclusiv destinate soldaților. Într-o rubrică publicată în 1943, Howard K. Smith a descris că cetățenii germani căutau să evadeze cu ajutorul drogurilor. De asemenea, în afară de industria armamentului, singura care aducea mulți bani la acea vreme era cea a medicamentelor. Smith descria cum femeile cărau cutii de pastile și cum acestea erau nelipsite de la fiecare masă.

Poate că Hitler nu consuma Pervitin precum consumă un tip Tic-Tac înainte de prima întâlnire, dar cu siguranță acest obicei nu l-a ocolit și i-a alimentat fanteziile care implicau genocid. Așadar, drogul-vedetă din Breaking Bad are o popularitate mai longevivă decât ai fi crezut inițial.