Cel mai bun telefon din 2015: Galaxy Note 5 e dovada maturizării Samsung

Cel mai bun telefon din 2015: Galaxy Note 5 e dovada maturizării Samsung

Anul acesta a fost unul foarte intersant pentru piața smartphone-urilor. Am văzut companii care au strălucit, care s-au transformat și care s-au maturizat odată cu produsele lor. Totuși, cel mai bun telefon din 2015 rămâne, pentru redacția Playtech, Samsung Galaxy Note 5. Mai jos vă spunem și de ce.

Samsung Galaxy Note 5 este un telefon care a făcut valuri, în special în străinătate. Din păcate, el nu a ajuns oficial în Europa, deoarece sud-coreenii au ajuns la concluzia că noi nu ne-am dori un astfel de telefon, dar noi am reușit să îl testăm și am ajuns la concluzia că este cel mai bun smartphone produs vreodată de Samsung și cel mai bun telefon din 2015.

Samsung a avut un an foarte bun. Produsele sale de top au primit aprecieri atât din partea presei de specialitate, cât și din partea utilizatori. Samsung Galaxy S6 și S6 edge au marcat începutul unei noi filosofii de design care s-a manifestat atât la exterior, cât și la interior.

Au urmat Samsung Galaxy S6 edge plus și Samsung Galaxy Note 5, telefoanele care au demonstrat că gigantul sud-coreean a ajuns la maturitate și a înțeles exact care sunt ingredientele necesare pentru a construit smartphone-ul (aproape) perfect.

Cu toate că m-a atras designul curbat al modelelor edge, cel mai mult m-a impresionat modelul Note, un mix senzațional de hardware, software și aspect premium. Înainte de orice, să trecem puțin prin specificații.

Samsung Galaxy Note 5 este construit în jurul unui display de 5,7 inch cu rezoluție QHD (1440 x 2560). Sub el se ascunde un procesor Exynos 7420 cu opt nuclee (patru de 1,5Ghz, patru de 2,1Ghz), 4GB memorie RAM și 32 sau 64GB spațiu de stocare. Nu există slot pentru card microSD, cum nu există nici pe S6, iar camerele foto sunt identice pe toate vârfurile de gamă lansate de Samsung anul acesta, adică de 16, respectiv 5MP. Bateria este de 3.000mAh și nu poate fi îndepărtată și tot ea alimentează și stylusul activ S-Pen.

De ce este Samsung Galaxy Note 5 cel mai bun telefon din 2015

Titlul review-ului meu pentru Note 5 este ”ar trebui să fie o primă alegere, nu o alternativă”. Materialul a fost scris la puțin timp după lansarea din august și, cu toate că de atunci și până acum am mai testat câteva smartphone-uri, inclusiv noile iPhone 6s și 6s Plus, niciunul nu a reușit să-mi schimbe părerea despre Galaxy Note 5.

În primul rând, performanțele sunt de invidiat. Știați deja că Exynos-ul Samsung a scos punctaje mai bune decât Snapdragon 820 în testele sintetice, dar eu nu sunt fanul benchmark-urilor și nici nu cred că au o relevanță reală, având în vedere că rezultatele pot fi măsluite cu ușurință. Ce pot să apreciez, însă, este experiența fără de cusur pe care mi-a oferit-o Note 5 în timpul testării, experiență care a  fost mult mai bună decât cea oferită de oricare alt telefon cu Android și la fel de bună cu cea oferită de iPhone-uri.

Performanțele Note 5 nu sunt date doar de hardware-ul foarte rapid, ci și de optimizarea foarte bună a noii interfețe TouchWiz. Aceasta fost simplificată, lăsată fără funcționalități inutile și curățată, cât de cât, de bloatware.

Despre display nu are rost să vă zic multe lucruri, deoarece ați observat, pe parcursul anilor, că Samsung produce cele mai bune ecrane pentru telefoane, iar culorile vii, contrastul puternic și luminozitatea ridicată se regăsesc și pe Note 5. Am apreciat foarte mult autonomia, peste media smartphone-urilor de top, dar și camera foto absolut excepțională.

Stylusul este singurul aspect cu care am o problemă la acest dispozitiv. Nu înțelegeți greșit, este incredibil de precis, foarte plăcut de ținut în mână, dar nu reușesc să îi găsesc o utilitate reală, dar poate nu sunt eu în publicul țintă.

Samsung Galaxy Note 5 in review la Playtech-15

Dovada maturizării Samsung

Închei acest articol despre cel mai bun telefon din 2015 cu câteva rânduri din review-ul menționat mai devreme.

”Samsung este, fără doar și poate, cel mai mare jucător de pe piața smartphone-urilor, liderul telefoanelor Android, principalul adversar al Apple și una dintre cele mai recunoscute companii la nivel global.

Totuși, nu am fost niciodată un mare fan al produselor făcute de ei, cel puțin nu când vine vorba de smartphone-uri. Mi s-a părut mereu că Samsung este compania care trece, perpetuu, printr-o criză existențială manifestată prin indecizia de a se afișa drept un producător premium, un producător de buget sau un producător de clone.

Să nu uităm toate procesele prin care a trecut compania în războiul cu Apple, strategia de a promova totul, de la modele de vârf până la telefoane proaste low-budget sau lansarea a nșpe mii de game de telefoane cu diferențe minuscule între ele.

Ei bine, anul ăsta, Samsung a părut să se decidă, în sfârșit, cine este și ce produce. Samsung Galaxy S6 și S6 edge au fost cele mai frumoase smartphone-uri pe care am pus mâna, printre cele mai rapide și mai atrăgătoare din punct de vedere al software-ului. Asta până la Samsung Galaxy Note 5”

Sud-coreenii au reușit să mă impresioneze cu toate dispozitivele de top lansate anul acesta, și nu vorbesc doar despre telefoane. Un alt exemplu bun în acest sens este Samsung Gear S2, cel mai bun smartwatch lansat anul acesta.

Compania a avut un an foarte bun, rămâne de văzut dacă va reuși să se mențină pe această traiectorie și în 2016.

Citește și: