Cel mai banal lucru pe care îl poți face pentru a fi mai în siguranță pe Internet

Cel mai banal lucru pe care îl poți face pentru a fi mai în siguranță pe Internet

S-ar părea că unii dintre noi stau degeaba pe Internet de atâta timp. Aparent, trei sferturi (74%) dintre utilizatorii de Internet ar descărca un potențial fișier compromis, pentru că nu au suficientă experiență în lumea virtuală încât să identifice pericolele, potrivit unui comunicat Kaspersky remis Playtech.

Rezultatele chestionarului, la care au răspuns 18.000 de utilizatori de Internet despre comportamentul lor online, ridică temeri privind abilitatea utilizatorilor de a recunoaște amenințările cibernetice.

Vigilența utilizatorilor de Internet a fost testată printr-un sondaj în cadrul căruia au fost rugați să descarce melodia “Yesterday” a formației Beatles. Numai una dintre cele patru opțiuni de download era un fișier sigur wma., denumit intenționat “Betles.Yesterday.wma”. Acesta a fost ales doar de un sfert (26%) dintre respondenți, care și-au dat seama că este un fișier inofensiv, în ciuda greșelii din denumire.

Cea mai periculoasă variantă de fișier, exe., conținea popularul termen “mp3” în denumire, “Beatles_Yesterday.mp3.exe”, reușind să păcălească o treime dintre respondenți să o aleagă. 14% au descărcat fișierul scr. screensaver, care a început să fie utilizat recent pentru a răspândi materiale infectate, iar 26% au optat pentru formatul zip., care ar fi putut conține fișiere periculoase.

Utilizatorii nu au detectat pericolele online nici în alte domenii, nu doar în muzică. Potrivit sondajului, unul din cinci (21%) utilizatori a descărcat fișiere din mai multe surse online, mărind riscul de a întâlni un fișier malware. În timpul sondajului, doar 24% au reușit să recunoască o pagină web reală, evitând să selecteze pagina de phishing. În plus, atunci când au specificat site-urile pe care ar fi dispuși să își lase datele personale, peste jumătate (58%) au menționat doar pagini falsificate de infractori.

Rezultatele vin la scurt timp după recentul studiu Kaspersky Lab și B2B International, care a arătat că 45% dintre utilizatorii de Internet au avut un incident legat de un fișier malware în ultimele 12 luni, dar 13% dintre ei nu știu în ce mod i-a afectat.

Photo 1 - Grafic