„Ceasul Apocalipsei“ ajunge mai aproape ca niciodată în ultimii 30 de ani: Mai avem trei minute

„Ceasul Apocalipsei“ ajunge mai aproape ca niciodată în ultimii 30 de ani: Mai avem trei minute

Când lumea era aproape de un război care o putea distruge, cercetătorii s-au gândit să ilustreze pericolul apocalipsei. Așa a apărut „Ceasul Apocalipsei“, un simbol care rezistă de peste 60 de ani și care acum ne informează că omenirea e în cel mai mare pericol al ultimilor 30 de ani.

„Ceasul Apocalipsei“ a fost „pornit“ în 1947, iar creatorii sunt membrii Consiliului pentru Securitate şi Ştiinţă de la „Bulletin of the Atomic Scientists“ (n.r. – BAS). Acesta, la rândul său, a fost creat în 1945 de aceiași oameni care au contribuit la dezvoltarea primei bombe nucleare. Atunci, Al Doilea Război Mondial se încheiase deja, Statele Unite ale Americii făcuseră dovada existenţei bombei atomice, iar URSS era a două superputere a lumii.

„Ceasul Apocalipsei“ a fost setat să pornească de la ora 23.53, iar el urma să fie ajustat în fiecare an, în funcţie de pericolul în care se regăsea omenirea. Dacă în ultimii doi ani, ceasul a „încremenit“ la cinci minute înainte de miezul nopții, implicit distrugerea omenirii, anul acesta a avansat cu două minute și cercetătorii ne avertizează cu privire la pericolele la care ne expunem.

„Liderii lumii au eșuat în a acționa rapid pentru a-i proteja pe cetățeni de o catastrofă potențială“, a afirmat Kennette Benedict, directorul executiv al BAS, citat de Russia Today. „Astăzi, lipsa controlului asupra încălzirii globale și cursa înarmării cu arme nucleare adusă de modernizarea arsenalelor lumii sunt pericole extraordinare și de necontestat pentru omenire“, a completat acesta.

Momentele in care omenirea a fost aproape de apocalipsa

În 2014, cercetătorii au spus că trebuie să controlăm mai atent tehnologia pentru a nu-i deveni victime. „Putem să ne administrăm tehnologia sau să-i devenim victime. Alegerea este a noastră şi «Ceasul» bate“, se arăta în scrisoare. „Din experienţă ştim că noile tehnologii pot fi folosite pentru distrugerea omenirii şi a societăţilor“

Ceasul care merge înainte şi-napoi

„Ceasul Apocalipsei“ este pus mai aproape de ora 24.00 sau mai departe, după cum evaluează grupul care îl are în administrare pericolele care pândesc omenirea. Ceasul a pornit de la 23.53, iar cel mai bun moment a fost în 1991, când URSS s-a destrămat, dar nu înainte de a semna un tratat de pace cu SUA și „Ceasul Apocalipsei“ a fost fixat la 11.43.

Cel mai negru moment a fost în 1953, când URSS şi SUA au derulat teste cu dispozitive termonucleare la nouă luni distanţă una de alta. Ceasul a fost pus atunci la 23.58. Scott Brown, într-un articol pentru Wired de anul trecut, semnala că acest ceas nici n-ar mai trebui să existe.

„Drept meme, metaforă sau instrument pentru atenţionarea societăţii, «Ceasul Apocalipsei» n-are egal, dar drept ceas este un eşec. (…) apreciez scopul ceasului (…), chestiunea e că cei care creează probleme nu se tem de ceasuri. Ei se tem de scandaluri sexuale şi ţărani nemulţumiţi – în ordinea asta“, scria acesta. El îşi încheie articolul prin a spune că oamenii au nevoie de o astfel de asigurare psihică, dar nu aceasta e soluţia, oamenii ajungând să fie doar nişte privitori la un ceas, aşteptând miezul nopţii.

Citește și: