26 oct. 2015 | 11:07

Cea mai mare conferință despre sexul cu roboți a fost anulată de frică

ACTUALITATE
Cea mai mare conferință despre sexul cu roboți a fost anulată de frică

Ideea sexului cu roboții e destul de problematică, din mai multe considerente etice și practice. Oricum, dacă sperai să afli mai multe cu ocazia conferinței anuale Love and Sex with Robots, ar trebui să renunți la idee, pentru că nu va mai avea loc.

În cazul în care nu știi despre ce e vorba, evenimentul urma să fie ținut în Malaezia de pe 16 până pe 19 noiembrie și ar fi tratat întocmai aspectele pe care te-ai aștepta să le trateze. Am vorbit într-un articol recent despre motivele pentru care sexul cu roboți nu e o idee atât de bună, în mare parte pentru că va contribui la degradarea relațiilor interumane și va consolida imaginea femeii pe post de obiect sexual.

Conferința s-a născut din ideea lui David Levy, autorul Love and Sex with Robots, și a lui Adrian Cheok, specialist în interfețele om-computer. După ce au descoperit că au acest interes comun, au decis să organizeze această conferință împreună, iar evenimentul a atras mai mult de 40 de participanți, care și-au prezentat studiile asupra delicatului subiect.

Din nefericire pentru entuziaștii cercetători, Khalid Abu Bakar, inspector general al poliției din Malaezia, a spus că o astfel de conferință nu poate fi ținută, dar aparent va fi amânată până anul viitor. Nu există foarte multă logică în asta, pentru că sunt slabe șanse ca părerile oamenilor să se schimbe decisiv în doar un an. De asemenea, șeful poliției crede că nu e nimic științific în ceea ce privește sexul cu roboți.

În orice caz, deși conferința a fost anulată din cauza temerilor că va încuraja oamenii să dezvolte intimitate cu inteligențe artificiale, Levy spune că, de fapt, conceptul viza mai mult ideea de parteneriat și colaborare, decât pe cea de sexualitate. Totuși, ținând cont de afirmațiile lui, nu suntem foarte convinși de asta: „Dacă ai un robot care arată ca un om, se simte ca un om, se comportă ca un om și vorbește ca un om, de ce nu l-ai găsi atrăgător”, a explicat el pentru news.com.au. „Din motive diverse, există foarte mulți oameni care nu pot avea o relație reală cu cineva pe care să iubească. Pentru astfel de oameni, roboții destinați sexului vor umple un gol în viețile lor și îi vor face mult mai fericiți”, a mai spus el.

Fie că eticienii sau autoritățile vor sau nu, ne îndreptăm către un viitor în care actul sexual cu un robot va fi posibil. Interzicerea producerii acestora ar putea doar să dea naștere mai multor probleme, pentru că s-ar putea crea astfel de roboți la negru, în condiții nesigure, care ar putea reprezenta un pericol pentru cei dispuși să-i utilizeze. Așadar, de ce să nu ne concentrăm pe dezvoltarea de regulamente, precum asigurarea că acești roboți vor fi protejați împotriva virușilor, că vor arăta și se vor comporta precum cei cu o vârstă legală și stabilirea unei vârste minime legale pentru utilizarea acestora?

Ar trebui discutat despre cum acești roboți de vor încadra în peisajul umanității și crearea acestora nu ar trebui condamnată din start. Campania împotriva roboților sexuali pare mai mult o campanie împotriva pornografiei, condamnând produsul și nu cultura care cere și consumă acel produs. În loc ca ideea unor roboți sexuali să fie respinsă și condamnată, ar trebui ca lucrurile să fie gândite în așa fel încât viitoare industrie să fie cât mai sigură pentru oameni.