Cât de bună e conexiunea la Internet în România: E înaintea Vestului mulțumită fibrei optice

Cât de bună e conexiunea la Internet în România: E înaintea Vestului mulțumită fibrei optice

Dacă te bucuri că ai Internet 4G, trebuie să știi că acesta ajunge la stâlpii operatorilor tot prin cablu. Iar dacă acel cablu e fibră optică, atunci Internetul poate fi de mare viteză. În Europa, România este pe locul cinci în acest top al rețelelor care folosesc fibră optică până la clădire sau până la locuință.

România a fost, în ultimii ani, în topul ţărilor cu cel mai rapid Internet, dar nu şi în ceea ce priveşte acoperirea conexiunii de nouă generaţie. De-a lungul anului trecut, ţara noastră a recuperat şi acum a ajuns să fie în top 5 ţări din Europa. Lituania domină acest domeniu, iar Germania nu este niciunde în top.

România este pe locul cinci în Europa în ceea ce priveşte acoperirea cu conexiune la Internet prin fibră optică. Anul trecut, ţara noastră era abia pe locul 23, dar a reuşit să crească pe parcursul celor 12 luni cu 80% şi a ajuns să depăşească Bulgaria (în 2014 pe locul 6) şi Ungaria (anul trecut pe locul 13). Spre comparaţie, Suedia a avut în 2014 o rată de creştere a acoperirii cu Internet de bandă largă de 4-6%. Este însă în urma Lituaniei, Suediei, Letoniei şi Rusiei.

Graph European Ranking

„Dacă ne uităm la primele 10 ţări, obser­văm că multe sunt din estul Europei (n.red.: a se vedea şi ţara fruntaşă). Asta pentru că aceste ţări investesc direct în fibră optică şi nu aleg să meargă pas cu pas, trecând prin infrastructură de cupru şi apoi la cele mai noi tehnologii. Aceste state investesc în tehnologie «fiber to the home»“, a declarat Karin Ahl, preşedinte Consiliul European FTTH, în cadrul conferinţei de resă susţinute în Varşovia, Polonia. Anul acesta, aproape 25% din conexiunile la Internet din România se realizează prin fibră optică, pe când anul trecut procentul era la puţin peste 1%.

Creșterea României din ultimul an

Saltul semnificativ înregistrat de România se datorează, după cum arată cifrele IDATE, jucătorilor din piaţa naţională care au decis să accelereze actualizarea infrastructurii cu cele mai noi tehnologii, în speţă ftth. În studiul acestei instituţii sunt amintiţi operatorii europeni Orange, TeliaSonera, Telefonica, Deutsche Telekom şi Telekom România. Un caz aparte este al Telefonica, în Spania, unde a generat o creştere a acoperirii cu 192% (cea mai mare din Europa) şi o sporire a numărului de noi abonaţi.

Statisticile IDATE prezentate la FTTH 2015 (5)

Lărgind puţin orizontul, Europa stă prost spre foarte prost în comparaţie cu alte regiuni, unde „vârful“ este adjudecat de Asia – Pacific cu aproximativ 100 de milioane de case conectate prin ftth. Europa are aproape 15 milioane, iar în SUA sunt peste 12 milioane. Totuşi, dacă în Europa este inclusă şi Rusia, cifrele cresc cu încă 15 milioane aproape. Ţinta este ca până în 2020, conform Karin Ahl, 50% din locuinţele Europei să fie conectate prin ftth.

La „Adevărul“ poți citi pe larg despre infrastructura veche din Germania, Marea Britanie și alte țări, care le ține pe loc trecerea la fibră optică.

Statisticile IDATE prezentate la FTTH 2015 (2)

Citește și: