Cardiologii polonezi deznoadă o arteră coronară cu ajutorul Google Glass

Cardiologii polonezi deznoadă o arteră coronară cu ajutorul Google Glass

Cardiologii din Polonia au reușit să deznoade artera coronară a unui pacient de 49 de ani cu ajutorul Google Glass. Pentru a putea face acest lucru, medicii au trebuit să dezvolte o aplicație specială pentru acest caz, reproducând artera afectată în format 3D și proiectând-o apoi în ochelarii Google. 

Operația specială a constat în folosirea modelului 3D a arterei afectate ca model de bază, pentru a ști exact cum trebuie să aibă loc procesul. Felul în care cardiologii au dus la capăt această operație extrem de dificilă a fost prin a combina tehnologii atât clasice cât și noi. Folosindu-se de tomografia computerizată, împreună cu angiografia, medicii au folosit o substanță de contrast pentru a putea vizualiza mai bine venele scanate de tomografia computerizată.

De obicei, modelul 3D a zonei afectate este proiectat pe niște ecrane, iar medicii trebuie să se orienteze comparativ cum anume vasele din corpul pacientului trebuie deznodate. Cu ajutorul Google Glass, însă, medicii au avut imaginea proiectată direct pe ecranele ochelarilor ușurându-le operația.

Unul dintre marile avantajele ale folosirii Google Glass ar fi economic. Dacă până acum aparatele de tomografie computerizată aveau nevoie de un ecran special care afișa tomografia 3D, acum proiectarea imaginilor pe ochelarii Google ar reduce prețul acestui aparat medical în mod considerabil. Dacă în viitor vor apărea aplicații medicale dedicate Google Glass, nu ar fi exclus ca acești ochelari să devină omniprezenți printre medicii chirurgi.