30 mart. 2015 | 17:29

Când știința ne-a făcut să nu mai simțim durerea: 173 de ani de când se folosește anestezia

ACTUALITATE
Când știința ne-a făcut să nu mai simțim durerea: 173 de ani de când se folosește anestezia

Anestezia este indispensabilă în prezent. De la operații banale la cele mai complexe, de lungă durată, anestezia a ajutat medicina foarte mult și azi împlinește 173 de ani. Cum s-a ajuns însă la descoperirea serului care ne face să nu mai simțim durerea? 

Micile victorii ale științei ajung, uneori, să fie esențiale mulți ani mai târziu, fără să se schimbe prea mult. Anestezia este una dintre acestea. Ea reprezintă procedeul medical care duce la diminuarea sau chiar suprimarea sensibilităţii corpului la durere, temporar, şi permite efectuarea intervenţiilor chirurgicale, fără ca pacientul să simtă durerea.

De-a lungul timpului, anestezia a evoluat de la curară, la morfină şi diverse substanţe eterice, fiind folosită, pentru prima dată, în operaţiile pe animale. Înainte de descoprirea substanţelor anestezice şi analgezice, se practicau descântece sau farmece pentru amorţirea corpului pacientului care urma să sufere o intervenţie medicală, însă, în mod evident, acestea nu erau eficiente. Apoi, în perioada Evului Mediu, au apărut alchimiştii, iar în anul 1493 este descoperită „apa albă”, sau vitriolul dulce, o substanţă chimică cu efect narcotică, redenumită eter în 1792, notează „Adevărul“.

Curara, o substanţă folosită de indieni pentru a otrăvi săgeţilor, a stat la baza descoperirii substanţelor anestezice şi analgezice, şi are ca efect relaxarea şi paralizia musculară. În prezent, este folosită pentru relaxarea musculaturii în timpul intervenţiilor musculare. Aceasta a fost descrisă de Martyr Angherius, în 1516. Între 1754 și 1772, sunt descoperite oxigenul, dioxidul de carbon, şi oxidul de azot, cele din urmă având proprietăţi analgezice şi anestezice. Astfel, în anul 1842, sunt efectuate operaţii pe animale sub anestezie cu dioxid de carbon.

„Adevărul“ menționează, în istoria anesteziei, și perioada folosirii eterului pentru a amorți oamenii în timpul procedurilor medicale. S-a renunțat la acesta pentru că inducea dependență.

 

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele