Britanicii plănuiesc să folosească valurile din Gibraltar pentru a genera curent

Britanicii plănuiesc să folosească valurile din Gibraltar pentru a genera curent

Se pare că atunci când vrei să pui la cale un plan pentru a crea energie regenerabilă ieftină, poți s-o faci imediat fără prea mare tam-tam. Împreună cu Eco Wave, autoritățile britanice au hotărât să instaleze un generator ieftin de curent, folosindu-se de apele Mediteranei.

Cum apele mărilor nu au un curent în linie dreaptă precum râurile și fluviile, e greu să generezi curent de urma lor. Totuși, o echipă de cercetători din Israel a dezvoltat un mecanism care să transforme valurile în energie curentă ce va oferi o putere de 5 MW.

Eco Wave a făcut primele teste în Marea Neagră, în Ucraina, iar după ce s-a dovedit a fi un succes, au decis să le implementeze definitiv în Gibraltar și în China. În timp ce firma va construi în provincia Zhejiang din China o întreagă rețea de astfel de platforme plutitoare, ce vor genera curent de 100 kW,  în Gibraltar curentul va fi de 5 MW și va oferi 15% din electricitatea de care are zona nevoie.

Dacă totul va merge bine în Gibraltar, proiectul chinezesc va crește la 50MW, însă cel mai mare din lume momentan urmează să se construiască pe coasta Kenyei, urmând a genera 100MW.

Cine știe, poate venim și noi cu o propunere la Eco Wave să ne branșeze si nouă Constanța, sau Sfântul Gheorghe măcar la câteva generatoare marine de genul acesta. Asta dacă Eco Wave tot și-au făcut testele de ”fezabilitate” în Marea Neagră.

Britanicii plănuiesc să folosească valurile din Gibraltar pentru a genera curent