Boala care a inspirat zombii din World War Z revine în Franța la un deceniu după eradicare

Boala care a inspirat zombii din World War Z revine în Franța la un deceniu după eradicare

În Franța, anul trecut, a fost identificat primul caz de rabie după 11 ani. La o săptămână de la diagnosticare, pacientul a murit.

Pacientul a fost internat pentru a se identifica ulterior afecțiunea acestuia. Se bănuia că acesta suferă de diabet, prezentând în același timp hiperventilație. Temperatura corpului era de 38,3 grade Celsius, iar ritmul cardiac era de doar 40 de bătăi pe minut. Acestea erau singurele afecțiuni la acel moment.

După cum scrie site-ul Motherboard, omul în vârstă de 57 de ani se întorsese recent dintr-o excursie în Mali. Nu existau urme evidente ale unor mușcături din partea animalelor, motiv pentru care doctorii nu au luat în considerare la început rabia. La două zile de la internare și-a făcut apariția hiperactivitatea, dezorientarea și momentele de delir, cauzate de senzația de moarte iminentă. Astfel de situații aveau loc constant, pacientul scuipând chiar în unele momente pe angajații spitalului.

rabie virus turbare 2

Teste de sânge, analizele mostrelor din lichidul cefalo-rahidian, scanări ale creierului, toate au fost efectuate pentru a stabili cauzele afecțiunilor. Toate au dat greș. În ziua a opta, acesta a intrat în comă, iar tocmai în ziua a 12-a cineva a sugerat extragerea unor mostre de piele și de salivă pentru a verifica dacă este vorba de rabie. Dar era deja prea târziu, iar peste o săptămână, pacientul a murit.

De ce a durat întreg procesul atât de mult? Unul dintre motive este raritatea cazurilor de turbare. În Franța, spre exemplu, nu mai fusese întâlnită boala în rândul oamenilor de 11 ani. Rabia, sau turbarea, a fost aproape complet eliminată în Europa, dar încă omoară mii de oameni în zone mai sărace precum unele din Africa. Rabia este fatală în aproape 100% din cazuri, statistică pe care nici virusul Ebola nu o poate egala. În ciuda acestui fapt, rabia poate fi evitată, dacă este identificată din timp. În cazul pacientului nostru, simptomele începuseră deja să apară, așa că șansele acestuia de a supraviețui fuseseră compromise înainte de a trece pragul spitalului.

 

Etichete: