Artistul care vede sunete: cum arată unele dintre cele mai populare piese

Sinestezia, în afară de figura de stil pe care o învățăm la școală, e o afecțiune neurologică foarte rară, în care căile neuronale (de obicei individuale) pe care călătoresc mesajele senzoriale devin conectate inexplicabil. Acest lucru permite „bolnavilor” să vadă sunete și să simtă gustul culorilor.

Această afecțiune e regăsită la un om din 2.000 și se manifestă diferit. Artista Melissa McCracken are abilitatea de a vedea sunete, așa că atunci când ascultă muzică nu percepe doar muzica, ci și imagini și culori. „Practic, creierul meu e întortocheat. Experimentez senzații greșite la anumiți stimuli. Literele și numerele sunt colorate și la fel se întâmplă și cu zilele săptămânii. Dar cea mai grozavă parte e că pot vedea muzica. Plutește prin mine în amestecuri de culori, texturi și nu numai. Să ai sinestezie nu te distrage și nu te dezorientează, ci oferă o vibrație unică modului în care experimentezi lumea”, a scris artista pe blogul ei.

Pentru a demonstra că această condiție e specială într-adevăr, McCracken a transpus în culori ceea ce a simțit ascultând unele dintre cele mai cunoscute piese de la Led Zeppelin, David Bowie, Prince și nu numai. Poți vedea aici mai multe dintre lucrările artistei.