Armata SUA a creat o torță portabilă care poate topi orice metal în câteva secunde

Armata SUA a creat o torță portabilă care poate topi orice metal în câteva secunde

Armata americană a dezvoltat prima torță care topește toate metalele în doar câteva secunde. Numită TEC torch aceasta folosește un mix de aliaje și oxizi metalici care fac să cedeze orice material feros aproape instantaneu.

Torțele pentru topit metalul nu sunt de ieri de azi. Muncitorii și inginerii de pe șantiere le pot folosi pentru a topi (sau mai bine zis tăia) majoriatea obiectelor de metal la nevoie. Touși acestea nu sunt portabile, și nu pot topi obiectele de fier sau oțel în doar câteva secunde.

Operatorii acestor aparate au nevoie de butelii de gaz ce-și eliberează conținutul sub forma unui jet căruia i se dă mai apoi foc. Deși sunt limitate ca eficiență, aceste tăietoare pot mereu pune în pericol viața utilizatorului ce lucrează lângă ceea ce e efectiv o butelie care la cea mai mică greseală poate să explodeze.

TEC torch însă, nu doar că nu depide de nici un fel de material inflamabil, ci constă doar dintr-un baton format dintr-un mic declanșator electric și un cartuș de termit. Acesta este un amestec granulat de oxid de fier, aluminiu si feroaliaje pentru aliere care atunci când este declanșat de fitilul electric termitul ajunge la temperaturi de 2760 de grade Celsius topind sub forma unui jet de metal lichid orice aliaj care îi stă în cale.

Totuși aparatul are o limită: combustia jetului de metal supraîncâlzit durează abia două secunde, iar fiecare cartuș trebuie înlocuit dupa fiecare combustie. Totuși, aparatul este extrem de portabil și poate tăia chiar și în apa!

TEC torch, sau torța TEC, este excelentă pentru forțele de ordine sau pentru pompieri atunci când acestia trebuie să salveze rapid oameni prinși sub gratii sau au ușile încuiate cu lacăt.

Citește și:
Etichete: