Apple îşi neglijează utilizatorii: Rezolvă o vulnerabilitate gravă doar pe Yosemite

Apple îşi neglijează utilizatorii: Rezolvă o vulnerabilitate gravă doar pe Yosemite

Utilizatorii de sisteme cu Mac OS X sunt în mare parte mulţumiţi de serviciile Apple. Există din păcate din ce în ce mai multe excepţii de la regulă.

După ce timp de mai bine de un deceniu sistemele cu Mac OS X erau promovate ca fiind imune la viruşi şi vulnerabilităţi, în 2015, . La fiecare câteva săptămâni, un nou pericol cibernetic adresat utilizatorilor de Mac-uri face înconjurul lumii, iar cei de la Apple nu sunt de fiecare dată cei mai eficienţi în a remedia problema.

În acest caz particular este vorba de o ce se manifestă printr-un backdoor prezent în aplicaţia System Preferences. Acesta din urmă este suficient pentru a permite unui internaut maliţios să-şi însuşească drepturi de root asupra computerului vostru şi să execute de la distanţă orice operaţiuni doreşte. Practic, peste noapte, vă treziţi cu un nou administrator pe sistem. Această vulnerabilitate a fost descrisă în detaliu încă din luna octombrie a anului trecut de către Emil Kvarnhammar în cadrul conferinţei TrueSec. Dacă cele aproape şase luni vi se par problematice, este posibil să vă speriaţi când veţi afla că, încă din 2011, toate versiunile de OS X au fost afectate de această situaţie neplăcută.

Soluţia la problemă, cum se întâmplă de astfel în asemenea situaţii, a venit sub forma unui update lansat săptămâna trecută de către gigantul din Cupertino. Problema? Acesta este compatibil doar cu OS X Yosemite. Cu alte cuvinte, Apple a decis într-un mod complet arbitrar să ignore securitatea celor care nu au făcut încă upgrade de la Mavericks sau Mountain Lion sau pur şi simplu nu au configuraţii hardware suficient de performante pentru tranziţia la Yosemite. Cei de la Apple Insider au informaţii cum că această decizie de a neglija o mare din utilizatorii de Mac-uri are legătură cu complexitatea soluţiei şi dificultatea portării sale pe versiuni mai vechi de OS X.

În altă ordine de idei, Apple oferă gratuit upgrade-ul la Mac OS X Yosemite, deci nu prea aveţi motive să nu-l instalaţi. Chiar şi în aceste condiţii însă, episodul detaliat mai sus nu întruchipează un motiv de mândrie în istoria companiei americane.