14 apr. 2015 | 20:00

Apple a creat cel mai popular limbaj de programare

ACTUALITATE
Apple a creat cel mai popular limbaj de programare

Dacă voiaţi să vă apucaţi de programare, ar fi bine să ştiţi că cel mai popular limbaj de programare a fost şi poartă numele de Swift.

În urmă cu mai puţin de un an, la , cei de la Apple anunţau cu surle şi trâmbiţe un nou limbaj de programare menit să fie mai prietenos şi mai eficient în realizarea de aplicaţii pentru iOS. La momentul respectiv, nimeni nu se aştepta însă ca Swift să devină peste noapte cele mai popular limbaj de programare.

Dezvoltatorii de aplicaţii se pare că au îmbrăţişat cu două mâini platforma de programare a celor de la Apple, având în vedere că un studiu recent plasează Swift în topul preferinţelor programatorilor. În contextul în care pe piaţă se află foarte multe limbaje de dezvoltare cu o vechime mult mai mare, performanţa gigantului din Cupertino este cu atât mai impresionantă. Cei de la Stack Overflow, care s-au aflat în spatele sondajului, pentru a obţine nişte rezultate relevante, au chestionat 26.086 de persoane din 157 de ţări. Dintre aceştia, 6800 au afirmat că se ocupă full-time de programare, 1.900 s-au identificat ca fiind dezvoltatorii de aplicaţii pe mobile, iar 1.200 s-au limitat la a fi creatori de front-end.

Dintre participanţii la studiu, 77,8% au definit Swift ca fiind limbajul de programare folosit preponderent în ultimul an. Pe poziţia a doua a venit bătrânul C++, versiunea 11, cu 75,8% din voturi. Rust a ocupat poziţia a treia cu 73,%. La polul opus al preferinţelor, cea mai dispreţuită platformă de programare a fost votată ca fiind Salesforce.

În teorie, astfel de sondaje s-ar putea să nu vă fie foarte de folos dacă nu lucraţi în domeniu, dar dacă vă gândeaţi să vă reorientaţi profesional, e bine de ştiut care este direcţie ideală.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele