10 aug. 2015 | 06:33

Află dacă Android-ul tău are cea mai periculoasă vulnerabilitate

ACTUALITATE
Află dacă Android-ul tău are cea mai periculoasă vulnerabilitate

La câteva săptămâni după ce am aflat prima oară de Stagefright, există în sfârşit o aplicaţie de Android pe care o puteţi folosi ca să vedeţi dacă sunteţi vulnerabili.

Sistemul de operare Android nu este deloc perfect, iar fragmentarea sa împreună cu modul defectuos prin care vă sunt livrate actualizările de securitate vă pun datele private în pericol. Cea mai recentă dovadă a acestei realităţi a venit sub forma unul malware intitulat Stagefright, demonstrat pentru prima oară în urmă cu aproximativ o lună. Acesta foloseşte un MMS cu un clip video maliţios, ce este automat procesat de sistemul de operare când e recepţionat, pentru a vă fura date stocate pe telefon sau tabletă. Mai grav decât atât este faptul că cineva vă poate activa microfonul sau camera de filmat de pe smartphone prin intermediul Stagefright.

Partea cea mai tristă a respectivului anunţ constă în soluţia aproape imposibil de implementat de un utilizator obişnuit. Câţiva producători de telefoane s-au grăbit să lanseze actualizări de firmware pentru aparatele afectate, dar sistemul de propagare al acelor update-uri, cum era de aşteptat, merge incredibil de greu.

Din fericire, cei de la firma de securitate Zimperium, care au descoperit această vulnerabilitate a sistemului de operare Android, au lansat o aplicaţie initulată Stagefright Detector App. Aceasta din urmă vă permite să vedeţi dacă dispozitivul vostru este vulnerabil. Pentru că nu vă oferă şi o soluţie însă, reprezintă modul perfect pentru a vă îngrijora. Pe website-ul companiei exită câţiva paşi pe care îi puteţi urma pentru a spori securitatea telefonului sau a tabletei cu Android.

Aplicaţia efectivă poate fi descărcată din Google Play.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele