18 dec. 2015 | 18:04

A avut loc primul jailbreak pentru PlayStation 4

ACTUALITATE
A avut loc primul jailbreak pentru PlayStation 4

Se pare că o serie de informații de pe NeoGAF duc la ideea că un hacker numit CTurt a reuși să capete acces direct către memoria RAM a celei mai noi console de la Sony. Cu ajutorul unui exploit din browserul consolei ce merge pe motorul celor de la WebKit, hackerul a reușit să acceseze kernelul sistemului de operare, realizând, efectiv primul jailbreak al unui PlayStation 4.

Toate informațiile despre acest recent jailbreak vin de pe forumul NeoGAF, unde hackerul a confirmat că acest exploit poate permite celor interesați un acces la sistemul de operare al consolei și la fișierele ascunse în memoria PlayStation.

Vestea că PlayStation 4 a fost ”spart” a făcut turul Twitter-ului, făcând zeci de oameni să ceară conținut piratat cât mai rapid. Totuși, marea problemă este că micul exploit găsit de CTurt a fost fixat acum multă vreme prin patch-uri aduse sistemului de operare al consolei. Exploit-ul a fost găsit pe versiunea de firmware 1.76. Acesta a fost fixat pe versiunea 2.0, în timp ce versiunea curentă a sistemului de operare este 3.11. Chiar și așa, se pare că youtuber-ul Tony Bukreev a reușit să scoată un crash dump din UI-ul Sony cu tot debug-ul necesar pentru acesarea RAM-ului consolei pe versiunea 3.11.

În orice caz, ”spargerea” lui PlayStation 4 nu este o treabă ușoară. Sistemul este criptat până la cer, iar Sony și-a învățat lecția după ce acum câțiva ani George Hotz a reușit să spargă PlayStation 3, lucru care a dus la o serie de procese în instanță între hacker și gigantul japonez.

E clar că acesta este primul pas către o eventuală ”spargere” 100% autentică a consolei care, cu siguranță va avea loc într-un viitor apropiat. Rămâne de văzut cum va reacționa Sony atunci în comparație cu felul în care a reacționat compania în 2010.