Windows 9 – Cortana pe desktop este una dintre marile noutăți

Windows 9 – Cortana pe desktop este una dintre marile noutăți

După ce asistenții digitali și-au câștigat renumele pe telefoanele mobile, următorul pas este PC-ul. Microsoft vrea să introducă, în Windows 9, Cortana și Apple pregătește Siri pentru Mac OS.

siri vs. cortana

The Verge notează că Microsoft va introduce Cortana în Windows 9, cunoscut și sub numele de cod „Threshold“. Acest sistem de operare va fi disponibil abia în 2015, dar o versiune preview este așteptată în 2014. Mai mult, Cortana este deja testat în noua versiune de Windows, dar o implementare la scară mai mare se va face în următoarele trepte de dezvoltare. În prezent, Cortana e doar o aplicație în Threshold.

Descoperă și: Nokia Lumia 930 – Cu dublă personalitate: când cameră, când smartphone [REVIEW]

Acest asistent digital a debutat la Build 2014, conferința anuală a Microsoft. Este un produs similar Siri din iOS, care a fost lansat în 2011, cu diferența că are mai mult acces la sistemul de operare și datele pe care acesta le are. Totuși, poți reduce din accesul pe care îl oferi Cortana. În prezent, este cu adevărat util în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și China. Suportul însă va fi extins, pentru limbi și țări, pe parcursul următorilor ani. Funcționează doar pe telefoanele cu Windows Phone 8.1, dar în afară de HTC 8S toate pot fi actualizate la această versiune.

Un demo pentru Cortana realizat de Joe Belfiore, șeful diviziei Windows Phone

Cât despre planul Apple, și această companie caută să porteze Siri pe Mac OS X. Săptămâna trecută a apărut un patent pe care îl cere Apple privind un asistent digital inteligent folosit într-un mediu de desktop. În prezent, Mac OS are un asistent digital, dar este destul de limitat la comenzi prestabilite. Și Microsoft oferă așa în versiunile sale de Windows mai noi sau mai vechi.

Află și: Noi detalii despre Windows 9: dispare un meniu iconic și Microsoft îmbunătăţeşte virtualizarea

Dincolo de acești doi rivali, Google lucrează în domeniul Big Data. Adună toate datele la care are acces sau la care îi dai acces și ți le întoarce drept informații contextuale prin Google Now pe dispozitive mobile. Online poți efectua căutări folosind comenzile vocale în Chrome. De asemenea, ochelarii inteligenți Google Glass pot fi controlați vocal cu comanda „OK Google“.

Marea cursă între aceste companii presupune oferirea unei soluții rapide și eficiente pentru a înțelege limbajul natural și pentru a gestiona o cantitate imensă de date.

Citește și: