Viruși pentru iPhone – atenție la telefoanele cu jailbreak

Viruși pentru iPhone - atenție la telefoanele cu jailbreak

Deși v-ați obișnuit cu știrile despre cum platforma Android este cea mai vulnerabilă la viruși informatici, nici dispozitivele de la Apple nu sunt imune. O campanie numită AdThief a afectat 75.000 de dispozitive de acest fel.

jailbroken-iphone-4s

Virus Bulletin, citați de Ubergizmo, a identificat 75.000 de dispozitive cu iOS instalat care au fost infectate cu malware-ul AdThief. Ca să stați liniștiți, virușii au afectat doar dispozitivele care au suferit un jailbreak, adică au un soft neoficial instalat pe ele.

Practic, odată cu un jailbreak, se elimină câteva setări de securitate instalate de Apple care protejează dispozitivele de anumiți viruși.

Ce face AdThief? Instaleză o extensie numită Cydia Substrate care reușește să deturneze venituri din publicitate pe dispozitivele infectate. Practic, orice click pe o reclamă trimite veniturile către hackeri.

AdThief deturnează veniturile de la peste 15 de platforme de publicitate. Printre ele sunt Google Mobile Ads și Weibo din China. Deși virusul nu este întâlnit decât la dispozitivele cu jailbreak, ridică un semnal de alarmă privind astfel de intervenție. Deși oferă o posibilitate de customizare mai mare, un jailbreak deschide uși pentru viruși și stabilitate. Așadar, înainte să luați o astfel de decizie, gândiți-vă bine dacă merită.

Ultimele statistici la nivel mondial privind dispozitivele cu jailbreak datează din 2013. Atunci, cei de la Evad3rs, care fac acest lucru pe iPhone, spuneau că au 4 milioane de dispozitive jailbroken și 5 milioane de vizitatori unici. Practic, 4 milioane de utilizatori au vrut să instaleze aplicații din alte surse decât App Store, de multe ori gratuite. Potrivit creatorului Cydia, una dintre firmele care se ocupă de jailbreak, 10% din iPhone-uri au beneficiat de jailbreak.

Citește și:
Etichete: